Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Japan bereidt zich voor op "zwaarste orkaan in 60 jaar", Vlaming in Tokio: "Weten niet of we morgen naar buiten kunnen"

Japan maakt zich klaar voor de komst van taifoen Hagibis. Die zou morgen aan land gaan. In de hoofdstad Tokio worden recordhoeveelheden regen en wind verwacht. 

Taifoen Hagibis - het woord betekent "snelheid" in het Filipijns - nadert het centrale eiland Honshu met windsnelheden van 180 kilometer per uur en windstoten tot 250 km. Morgen rond 15 uur lokale tijd (8 uur 's ochtends bij ons) zou de storm aan land gaan,  ten zuiden van Tokio. Daar wordt tot 800 millimeter regen verwacht.

"Voorlopig merken we nog niet veel van de storm" zegt Vlaming Sascha van Stichel in Tokio. "We worden allemaal opgeroepen om de lokale media te volgen. En er is ook een hotline geopend voor buitenlandse toeristen. Wij gaan zo meteen eten inslaan omdat we niet weten of we morgen naar buiten kunnen. "

"Ergste orkaan sinds 1958"

Uit voorzorg is de kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix verplaatst naar zondag, en ook twee wereldbekerwedstrijden in het rugby zijn afgelast. Ook heel wat vluchten en hogesnelheidstreinen worden geschrapt. Vlakbij de kust worden winkels en huizen beveiligd met houten panelen en zandzakken. 

Volgens de Japanse meteorologische dienst lijkt taifoen Hagibis op de taifoen die in 1958 Tokio teisterde. Toen veroorzaakte de zware regenval massale overstromingen. Een half miljoen huizen liep onder en 1200 mensen kwamen om. De regering van premier Abe houdt vandaag nog een crisisvergadering om zich op het ergste voor te bereiden. 

FOTO: Sascha van Stichel in Tokio
FOTO: Sascha van Stichel in Tokio
FOTO: Sascha van Stichel in Tokio
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen