VRT NWS-journalist Jens Franssen aan Turks-Syrische grens: "Hevigste bombardementen tot nog toe"

De Turkse aanval op de Koerden in het noordoosten van Syrië is al aan zijn derde dag toe. En het is meteen de hevigste tot nog toe. VRT NWS-journalist Jens Franssen zit momenteel aan de grens. "Er wordt hier op dit moment nog heel wat militair materieel aangevoerd."

Afgelopen woensdag startte Turkije met een militaire actie tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië. Die Koerden hebben banden met de Koerden in Turkije. En voor Turkije zijn zij terroristen die deel uitmaken van de terreurorganisatie PKK. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kunnen de Koerden - door de oorlog in Syrië van de afgelopen jaren - een eigen staat uitbouwen, wat een bedreiging is voor Turkije. Maar ook de vele vluchtelingen uit Syrië, die opgevangen worden in Turkije, spelen mee in het verhaal. 

(Lees verder onder de kaart.)

VRT NWS-journalist Jens Franssen is vandaag aangekomen in Turkije, aan de grens met Syrië. "Zelfs in de laatste twintig kilometer zie je links en rechts van de snelweg katoenvelden waar gewone Turken katoen aan het plukken zijn", zegt hij.

"Pas wanneer je hier vlak bij de grens aankomt, zie je de militaire opbouw. Letterlijk, want de Turken zijn op dit moment nog militair materieel aan het aanvoeren. Je ziet hier onder meer tanks en helikopters."

Bekijk hieronder de uitleg van Jens Franssen in "Terzake" of lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bombarderen

De journalist staat op enkele honderden meters van de grens. "Dichter mogen we niet", zegt hij. "Ik heb hier in het verleden nog al verslag uitgebracht en toen kon dat wel, maar nu moeten we afstand houden. Er worden ook mortieren afgevuurd vanaf de andere kant, vanuit Syrië dus. Vijftig kilometer verder zijn ook al twee journalisten beschoten door sluipschutters. Het is dus best wel uitkijken."

"De situatie is natuurlijk het ergste aan de andere kant van de grens", zegt Franssen. "Van hier zie ik Turken die bombarderen naar Syrië. Enkele minuten later zie je dan een rookpluim. Het begint hier nu te schemeren en dan zie je ook duidelijk dat er stukken aan het branden zijn aan de andere kant van de grens."

De militaire actie is ondertussen al drie dagen aan de gang. "Ik hoor hier dat dit alvast de meest intensieve dag is tot nog toe met de meeste bombardementen in één dag." Over het exacte aantal slachtoffers is er geen duidelijkheid. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn er al zeker 340 Koerdische strijders dood. "Maar ook in Turkije zijn er al mensen om het leven gekomen. Officieel zijn dat er negen, maar het zou kunnen dat dat aantal al groter is geworden door een mortieraanval hier wat verder."

In Syrië worden duizenden IS-strijders vastgehouden door de Koerden. Volgens de Koerden zelf zijn er ondertussen al vijf ontsnapt. 

(Lees verder onder de foto.)

De grens tussen Turkije en Syrië is gesloten

Ongeloof

Ondertussen heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu een gesprek gehad met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij begrijpt Turkije, maar waarschuwt ook voor een mogelijke terugkeer van terreurgroep IS. 

"In de Turkse pers is er veel ongeloof over de uitspraken van de NAVO", zegt Franssen. "De Turken zeggen dat ze al sinds 1952 een trouwe bondgenoot van de NAVO zijn. Ze hebben gevochten in Afghanistan, Libië, Kosovo, enzovoort. "Maar nu wij optreden tegen de PKK, die ook door Europa en de VS als een terreurorganisatie wordt bekeken, bekijkt iedereen ons vreemd", zo is hier te horen. Ze begrijpen de houding van het Westen en de Verenigde Staten niet zo goed."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Professor internationale politiek David Criekemans (Universiteit Antwerpen)  in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen