Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Marcia De Wachter (ex-Nationale Bank) vergelijkt Jan Jambon met Donald Trump en Boris Johnson

Marcia De Wachter, voormalig directeur van de Nationale Bank en CD&V-gemeenteraadslid in Overijse, wikte haar woorden niet in “De afspraak op vrijdag”. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemde ze zonder verpinken “narcistisch, zoals Donald Trump en Boris Johnson”.

Marcia De Wachter was niet alleen directeur van de Nationale Bank, ze werkte ook op het kabinet van premier Wilfried Martens (CD&V). Ze maakt de vergelijking met die regeringen “van het eind van de twintigste eeuw” zoals ze ze noemt: “Daar waar men vroeger een ploeg maakte en met één stem sprak, een duidelijk project had, is het nu van in het begin een arrogante stijl, een stijl die mij doet denken aan de onproductieve, narcistische stijl van een Donald Trump of een Boris Johnson.”

Gevraagd naar wie ze juist bedoelt, is De Wachter duidelijk: “Jambon, ik vind de manier waarop hij dat gedaan heeft, die 300 bladzijden laten opstellen zonder een begroting erbij en niet de moeite doen om dat fatsoenlijk te verdedigen, (...) een groot teken van wantrouwen, als je het allemaal zo op papier moet zetten, en dan zijn het ook nog intenties, want je kent er het budget niet bij.”

De oud-directeur van de Nationale Bank heeft ook grote moeite met de communicatiestijl van de nieuwe Vlaamse minister-president: ”De stijl waarmee hij dan in zijn kringen zegt: ik ga dat niet vrijgeven (de begrotingstabellen, nvdr), en de manier waarop het gecommuniceerd wordt, dat is een communicatiestrategie die geïmiteerd wordt vanuit een aantal landen die autocratische leiders hebben, maar wat mij betreft is dat het tegengestelde van wat nodig is om een ploeg te maken die zich moet oriënteren naar de echte problemen van ons land.”

"Er is ook het voortdurend slecht maken van de tegenpartij, of dat nu noord-zuid is of de andere politieke partijen, ze te kleineren, ze in de hoek te duwen, een gemeenschappelijke vijand te vinden, ook migranten of mensen in België van vreemde origine, kijk naar Boris Johnson, die doet exact hetzelfde.”

Meest gelezen