Minister Philippe De Backer (Open VLD) blijft voorstander van flexi-jobs: "Ook uitbreiden naar andere sectoren"

Minister voor Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) blijft een voorstander van flexi-jobs. Dat heeft hij in "De ochtend" op Radio 1 herhaald. De minister ziet het succes van de jobs vooral in Vlaanderen toenemen en zou dan ook graag het systeem uitbreiden naar andere sectoren dan de horeca en kleinhandel. 

Sinds 2015 kunnen mensen die elders al vier vijfde werken, in de horeca aan de slag via een flexi-job. Sinds kort geldt dat ook voor de kleinhandel. Op die onbeperkte bijverdiensten worden geen belastingen geheven. "Flexi-jobs blijven stijgen. Het is een heel populair systeem", zegt minister voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) in "De ochtend". "Gemiddeld werken mensen 4 tot 5 uur per week en verdienen dan maandelijks 250 euro extra". Op dit moment zijn er 67.000 mensen die met een flexi-job een centje bijverdienen.

Gemiddeld werken mensen 4 tot 5 uur per week en verdienen dan maandelijks 250 euro extra
Philippe De Backer

Uitbreiding

"De flexi-jobs zijn begonnen voor de horeca, waar heel veel nood was aan het opvangen van piekmomenten, zoals in toeristische centra. Maar ook in het weekend is er nood aan extra hulp. Het systeem werd dan uitgebreid naar de kleinhandel, waar heel veel bakkers en slagers een grote vraag hadden naar flexi-jobbers. Ook gepensioneerden kunnen nu een flexi-job doen."

Maar daar hoeft het niet te stoppen voor De Backer. Hij is dan ook een voorstander van een uitbreiding naar andere sectoren. "Het systeem heeft zijn nut en succes bewezen. Mensen staan er zeker voor open om voordelig een centje bij te verdienen. Je kan het dan ook uitbreiden naar andere sectoren, zoals groensectoren om in de zomer bij te springen, maar ook de bouwsector heeft mogelijkheden."

We proberen nu in Franstalig België extra promotie te voeren om ervoor te zorgen dat het systeem ook daar populairder zou worden
Philippe De Backer

Volgens De Backer zijn flexi-jobbers vooral terug te vinden in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar. Er zijn ook beduidend meer vrouwen (55 procent) dan mannen aan de slag. Maar het meest opvallende is dat het systeem vooral populair is bij Vlamingen. Ongeveer 90 procent van de flexi-jobbers is een Vlaming . "De Franstalige Horecafederatie was in het begin heel fel gekant tegen de maatregelen die we genomen hadden om de horeca wat zuurstof te geven en daardoor zijn de maatregelen veel minder bekend in Wallonië", legt De Backer uit. "We proberen nu in Franstalig België extra promotie te voeren om ervoor te zorgen dat het systeem ook daar populairder zou worden". 

Kritiek

Maar het Rekenhof is kritisch voor de uitbreiding van de flexi-jobs. Volgens hen kan een uitbreiding serieuze gevolgen hebben voor de sociale zekerheid. De flexi-jobbers bouwen sociale rechten op, terwijl ze geen bijdragen betalen."Een rare redenering", vindt De Backer. "Die jobs waren vroeger in het zwart, waardoor er helemaal geen inkomsten waren voor de sociale zekerheid. Nu is bruto gelijk aan netto. De werkgever betaalt enkel een sociale bijdrage van 25 procent en men is met alles in orde. Dat zijn voordelen van het systeem die door het Rekenhof werden onderschat". 

Een deel van het zwartwerk is naar wit gegaan, maar flexi-jobs kunnen dit probleem niet helemaal oplossen omdat de loonkost zo hoog blijft

Philippe De Backer

Uit het rapport van het Rekenhof bleek ook dat het aantal faillissementen nog steeds hoog blijft in de horecasector en dat er nog steeds veel zwartwerk is. De Backer weerlegt deze kritiek en zegt dat het systeem van flexi-jobs niet het hele probleem kan aanpakken: "Een deel van het zwartwerk is naar wit gegaan, maar flexi-jobs kunnen dit probleem niet helemaal oplossen omdat de loonkost zo hoog blijft. Een fundamentele oplossing die de horeca extra zuurstof kan geven, is een extra lastenverlaging op de personenbelasting. Dat is iets waar in de volgende federale regering werk van moet worden gemaakt", besluit De Backer. 

Herbeluister hier het interview met Philippe De Backer in "De ochtend":

Meest gelezen