Videospeler inladen...

Turkse president: "We zullen aanval op Syrië niet stoppen", 100.000 mensen op de vlucht voor geweld

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is duidelijk: niemand zal de aanval van Turkije tegen de Koerden kunnen stoppen, "ongeacht wat iemand zegt". Daarmee reageert hij op uitspraken van de Europese Unie en de Verenigde Staten, die vroegen om zich terug te trekken. Ondertussen zijn zo'n 100.000 mensen op de vlucht voor het geweld. 

Drie dagen na het begin van het Turkse offensief tegen de Koerden in Syrië zouden al 100.000 burgers in dat land op de vlucht geslagen zijn. Dat staat in een verslag van de Verenigde Naties. 

De meeste mensen vluchten in auto's, bussen, vrachtwagens of te voet weg van de grensstadjes waar gevochten wordt naar het zuiden. Een groot aantal van hen wordt opgevangen in scholen en andere gebouwen in de stad al-Hasakeh.

Ze zijn niet enkel bang voor het oorlogsgeweld, maar ook voor mogelijke wreedheden door de pro-Turkse Syrische rebellen die met de Turken oprukken. Veel van die strijders zijn extreme jihadisten en die hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan geweld tegen niet-moslims en andere bevolkingsgroepen.

(Lees verder onder de foto).

Een zicht op de Syrische grensstad Tal Abyad die bestookt werd door Turkse vliegtuigen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Over het aantal slachtoffers is er nog geen duidelijkheid. Turkije zegt dat een soldaat en vier pro-Turkse strijders gedood zijn, maar spreekt over bijna 400 doden bij de Syrische Koerden. 

De Koerden en hun Arabische bondgenoten spreken over 29 gesneuvelden en tien dode burgers in hun rangen. Drie van die burgers zouden gedood zijn bij de ontploffing van een bomauto in de oostelijke grensstad Qamishli. Terreurgroep IS heeft die aanslag ook opgeëist. 

De Turkse troepen zouden de grensstadjes Tal Abyad en Ras al-Ain omsingeld hebben, maar in die steden houden de Koerden en hun bondgenoten nog altijd stand. 

NAVO-topman blijft erg op de vlakte

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zich tijdens zijn bezoek aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Casuvoglu erg begripvol getoond tegenover de invasie. "Ik begrijp de legitieme bezorgdheid van Turkije inzake de Syrische Koerden, maar ben wel bezorgd dat het Turkse offensief de overwinning op de terreurgroep IS ongedaan zou maken", zo zei Stoltenberg bij zijn ontvangst door de Turkse minister Cavusoglu.

Stoltenberg is bezorgd dat de tienduizenden gevangen IS-terroristen van de chaos gebruik zullen maken om te ontsnappen uit de gevangenissen waar ze door de Syrische Koerden zijn opgesloten.

(Lees verder onder de foto).

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Turkse minister Mevlut Cavusoglu.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De NAVO zit ook erg verveeld met de situatie. De Europese lidstaten zijn woedend omdat VS-president Donald Trump eerder de Turken groen licht in Syrië gegeven leek te hebben, al komt hij daar nu op terug. Tegelijk is Turkije een belangrijke lidstaat van de NAVO, al zijn de relaties met dat land de laatste tijd erg gespannen. Zo heeft Turkije gekozen voor het Russische luchtafweersysteem S-400 en niet voor een Amerikaanse tegenhanger. Van de weersomstuit weigert de VS nu nieuw F-35-gevechtsvliegtuigen te leveren aan Turkije, ook al waren die besteld.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen