Videospeler inladen...

Niemand loopt woonbonus én verlaagde registratierechten mis, voor beide geldt datum van de akte 

Registratierechten bij de aankoop van een woning zullen niet langer betaald worden bij de ondertekening van het compromis (de verkoopovereenkomst), maar bij het verlijden van de verkoopakte. Dat heeft de Vlaamse ministerraad vanmorgen beslist. Door de beslissing zal iedereen die een nieuwe woning koopt ofwel van de woonbonus, ofwel van de verlaagde registratierechten kunnen genieten. 

Op de vastgoedmarkt heerst heel wat ongerustheid nu de Vlaamse regering de woonbonus gaat schrappen. Daardoor zullen mensen die een nieuwe woonlening afsluiten, meer belastingen betalen. Anderzijds verlaagt de regering de registratierechten. De laatste tien dagen is het aantal verkopen met 40 procent gestegen, een "rush" op de vastgoedmarkt. 

Tot nu was onduidelijk of sommige kopers én de woonbonus én de verlaagde registratierechten zouden mislopen. Dat komt omdat registratierechten tot nu betaald werden bij het afsluiten van het compromis (de verkoopovereenkomst), maar voor de woonbonus de datum van de verkoopakte geldt. Die momenten liggen soms drie maanden uiteen.

1 moment telt: de akte

Wie de akte na 31 december 2019 ondertekent, zou zo de woonbonus mislopen, maar ook nog niet van de verlaagde registratierechten kunnen genieten. Dat lost de Vlaamse regering nu op, door de registratierechten ook te laten betalen bij de verkoopakte. Omdat zowel voor de woonbonus als voor de registratierechten het moment van de verkoopakte zal gelden, kunnen nieuwe kopers altijd van één voordeel genieten. 

Als je akte nog verleden wordt voor het einde van het jaar, kan je nog gebruik maken van de woonbonus. Is dat na 1 januari 2020, zal je verlaagde registratierechten krijgen

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Wonen

"Als je akte nog verleden wordt voor het einde van het jaar, kan je nog gebruik maken van de woonbonus. Is dat na 1 januari 2020, zal je verlaagde registratierechten krijgen", verduidelijkt Matthias Diependaele, de nieuwe Vlaamse minister van Financiën en Wonen. 

Toch blijven de twee voordelen (de woonbonus en de verlaagde registratierechten) niet tegen elkaar opwegen. Een gemiddelde alleenstaande verliest op de volledige termijn van zijn lening meer dan 17.000 euro. Voor een gemiddeld koppel gaat het om bijna 37.000 euro. Daardoor lijkt het waarschijnlijk dat de stormloop op de vastgoedmarkt nog even doorgaat. 

Bekijk het verslag over de woonbonus uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen