Teken je iets in mijn poëzie-album? Ja, zeiden James Ensor en Léon Spilliaert

Een bijzonder poëzie-album van een Oostendse vrouw bevat tekeningen van enkele belangrijke kunstenaars uit het begin van de 20e eeuw. Het wordt binnenkort geveild in Brussel.

Nostalgie-alarm:"tip-top, de datum staat op zijn kop." Wie heeft er niet zo’n boekje gehad met blanco pagina’s om te laten rondgaan onder je vrienden, om een gedicht of een inspirerende spreuk in te schrijven of een tekening te maken?  De “poëzie” bestaat trouwens al eeuwen; al een slordige 500 jaar geleden was er het eerste album of liber amicorum, een vriendenboek met ruimte voor tekst en illustraties.

Een bijzonder artistiek exemplaar is de komende dagen te bekijken in Brussel, voor het onder de hamer gaat bij het veilinghuis Arenberg Auctions. Het poëzie-album is van Elsa Steyns-De Cavel. Samen met haar man verhuisde ze in 1914 van Gent naar Oostende, waar het paar actief was in het culturele leven. Elsa studeerde zang. Haar echtgenoot Désiré was leraar Latijn, voorzitter van het liberale Willemsfonds, directeur van het Kursaal en medeoprichter van de “Club du Cinéma” samen met Henri Storck. 

Lees verder onder de afbeelding:

Léon Spilliaert

Elsa en Désiré kwamen in contact met allerlei kunstenaars en die lieten graag een herinnering achter in het vriendenboekje van mevrouw. Het album start in 1908 en de laatste bijdrage dateert uit 1941. Het poëzie-album bevat originele tekeningen van James Ensor, Léon Spilliaert, André Comhaire, Ludovic Janssens, Marcel de Lincé of Jean Müller. Désiré Steyns portretteerde zijn eigen vrouw. 

Lees verder onder de tekening:

Désiré Steyns

Vooral met James Ensor had Elsa Steyns een goede band. Hij tekende haar portret in pastel, schreef een opdracht aan haar op verschillende gravures en schonk haar zelfs een schilderspalet met een schilderijtje op de achterzijde.

Lees verder onder de tekeningen:

James Ensor
Ludovic Janssen

Désiré Steyns duikt ook op in het boek "Orgelman" van Mark Schaevers over de Joodse schilder Felix Nussbaum. Steyns koopt en krijgt werken van Nussbaum, en hij schrijft, net als James Ensor, een aanbevelingsbrief voor de schilder die dan op de vlucht is.

Het poëzie-album van Elsa Steyns is de komende dagen te bezichtigen in Brussel, waar het op 19 oktober wordt geveild bij Arenberg Auctions. De verwachte verkoopprijs zou tussen 18.000 en 25.000 euro liggen.

Meest gelezen