EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier en EU-voorzitter Donald Tusk lijken plots weer optimistisch.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

EU zet licht op groen voor intense onderhandelingen: komt er dan toch nog een ordelijke brexit? 

De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor nieuwe intense onderhandelingen met de Britten over een brexitakkoord. De sfeer is opnieuw wat optimistischer na een ontmoeting gisteren tussen de Britse eerste minister Boris Johnson en de Ierse taoiseach (premier) Leo Varadkar. Achteraf spraken ze van een "pad naar een oplossing" voor de kwestie van douanecontroles tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland. 

Geheel onverwacht komt er plots toch schot in de onderhandelingen over een georganiseerde brexit. De 27 overblijvende EU-lidstaten hebben hun toponderhandelaar, de Franse ex-minister Michel Barnier, de toestemming gegeven om nieuwe en geheime onderhandelingen met de Britten te beginnen. 

Dat lijkt erop te wijzen dat er blijkbaar toch een akkoord binnen handbereik is met het oog op de beslissende Europese top van volgende week. Eerder had EU-voorzitter Donald Tusk ook al "positieve signalen" opgemerkt. Wat die zijn, is niet duidelijk, maar blijkbaar zou een en ander het gevolg zijn van de ontmoeting gisteren tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtgenoot Leo Varadkar gisteren. 

Het knelpunt blijft de grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland en het handhaven van de vrede in die regio. Nu de klok tikt en de tijd schaars wordt, zijn beide kampen blijkbaar bereid om wat water in de wijn te doen, want niemand wil een no-dealbrexit met alle gevolgen vandien. (Lees verder onder de foto).

Het ziet ernaar uit dat Johnson en Varadkar gisteren een licht in de tunnel hebben zien schijnen.

Een wandeling in het park

Ze konden het zichtbaar goed met elkaar vinden, Boris Johnson en Leo Varadkar. Na een gezamenlijke vergadering met hun adviseurs en ambtenaren, maakten Boris Johnson en Leo Varadkar een lange wandeling door het park van Thornton Manor, het landgoed op het schiereiland van de Wirral. Of het daar is dat het plotseling klikte tussen de twee is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat ze gisteren misschien een opening vonden om de gesprekken over een ordentelijke brexit op 31 oktober weer wind in de zeilen te geven.

Molensteen

De molensteen die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om de nek hangt, is nog altijd de kwestie van de grens tussen Noord-Ierland (dat samen met Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat), en de Republiek Ierland (die lid blijft van de Europese Unie). De EU wil een harde grens tussen de twee landen te allen prijze vermijden, de oplossingen die het Verenigd Koninkrijk daar tot nu toe voor presenteerde, voldeden de Europese onderhandelaars niet. Het was de kwadratuur van de cirkel.

Bekijk hier de uitleg over de zogenoemde backstop door VK-kenner Veerle De Vos:

Videospeler inladen...

Volgende week

De alleenzaligmakende oplossing is er bij lange nog niet. Maar het geluid dat Johnson en Varadkar gisteren lieten horen, contrasteert sterk met de sfeer die de voorbije weken in Brussel en Londen hing. Alle ogen zijn nu gericht op volgende week, en de Europese top van 17 en 18 oktober. Zal er tegen dan een akkoord op tafel liggen, een akkoord dat Boris Johnson zonder kleerscheuren door het Lagerhuis kan loodsen? En zal het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober op een ordentelijke manier uit de Europese Unie stappen? Of komt er weer een uitstel van de brexit? Come and see next week...

Meest gelezen