cc - Juke Schweizer

Wamos wie? Dit weten we over de overnemer van 62 Neckermann-winkels

Het was vermoedelijk de eerste vraag die u zich ook stelde toen het nieuws binnenviel dat de Wamos-groep 62 van de 91 Thomas Cook-winkels in België overneemt: Wamos, wie of wat is dat? De Spaanse reisorganisatie is hier vooralsnog een nobele onbekende. Dit weten we momenteel over de groep.

De Wamos-groep overkoepelt verschillende bedrijven in de reissector, die vooral actief zijn in Spanje en Portugal. Zo heeft Wamos een eigen luchtvaartmaatschappij(tje), Wamos Air. Dat heeft intussen een vloot uitgebouwd van 6 (vrij oude) Boeing 747-400-toestellen en 7 Airbus A330-200's, die vliegen vanuit Madrid.

Wamos Tours en Wamos Circuitos zijn de touroperators, die onder meer een stevige voet aan de grond hebben in de Dominicaanse Republiek en de Mexicaanse Caraïben. En dan heb je nog een groot netwerk van reisbureaus in Spanje en Portugal (met merken als Nautalia, Top Atlântico, Top Partner, Geostar, ...).

Voorlopig lijkt het Wamos voor de wind te gaan. In 2018 draaide de groep in Spanje alleen al een omzet van zowat 680 miljoen euro, 24 procent meer dan het jaar voordien. De winst steeg fors (+63 procent) tot 23,5 miljoen euro. Reken je daar de Portugese activiteiten bij, dan zit Wamos al voorbij het miljard euro aan inkomsten.

Durfkapitaal

De wortels van Wamos liggen eigenlijk in het vroegere Pullmantur, de Spaanse reisorganisatie die sinds 2003 eigendom was van de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Carribean. Pullmantur kwam in 2014 onder de controle van het Zwitserse durfkapitaalfonds Springwater Capital, Royal Carribean behield slechts een minderheidsaandeel. Springwater wordt geleid door ene Martin Gruschka, een zakenman met een niet al te vlekkeloze reputatie. Springwater doopte Pullmantur niet veel later om tot Wamos.

Wamos wil de "TUI van Zuid-Europa" worden

Springwater kocht in diezelfde periode ook de reisdivisie ES Viagens van de het Portugese Espirito Santo en een jaar later ook het Portugese GeoStar. Al die onderdelen zijn dit jaar samengevloeid in Wamos Portugal. In augustus nam het fonds ook nog de Spaanse touroperators Mapa Tours en Pegatur over en bracht die ook onder bij Wamos. Intussen werken er zo al ruim 2.000 mensen bij de groep.

Achterliggend doel van die actieve overnamekoers? "De TUI van Zuid-Europa worden", zo zei topman Eduardo Montes in juni. Hij hoopt zo binnen twee jaar al gegroeid te zijn tot een bedrijf met 2 miljard euro omzet.

Ziedaar "Wamos Benelux"

Nu komt daar dus ook een "Wamos Benelux"-poot bij, onder de merknaam Neckermann. Van het failliete Thomas Cook Retail België neemt Wamos 62 van de 91 winkels over. 185 van de 500 personeelsleden kunnen overstappen naar de nieuwe groep, die zal worden geleid door Laurent Allardin, die sinds mei bij Thomas Cook België het winkelnetwerk leidde. 

Deze namiddag en avond zal dat nieuwe Wamos Benelux zichzelf voorstellen en komen we hopelijk meer te weten over de plannen en ambities. Wordt dus vervolgd.

Bekijk het verslag van de overname van Thomas Cook België hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen