Videospeler inladen...

Amerikaanse soldaten beschoten door Turkse militairen in Syrië, verschillende Europese landen schorten wapenexport op

In het noorden van Syrië zijn Amerikaanse troepen onder vuur komen te liggen door Turkse militairen. Er vielen geen gewonden. Volgens Turkije was de aanval gericht op "terroristen, en niet op Amerikanen". Vanuit de Verenigde Staten wordt er intussen scherp gereageerd: "Dit mag niet meer gebeuren". VRT-journalist Jens Franssen is vlakbij de grens tussen Syrië en Turkije: "In dit conflict kan het zeer snel tot dit soort accidenten, incidenten komen." Ondertussen hebben, na Nederland, nu ook Duitsland en Frankrijk de wapenexport naar Turkije opgeschort. 

De aanval vond vrijdagavond plaats in de buurt van de grensstad Kobani. Amerikaanse troepen werden beschoten door Turkse soldaten. Er vielen geen gewonden.

Volgens het Pentagon wisten de Turken dat er Amerikaanse troepen aanwezig zijn, meldt het Pentagon. "Op enkele honderden meters van de troepen kwam het tot een explosie", klinkt het nog. 

Op enkele honderden meters van de troepen kwam het tot een explosie

Pentagon

Het zou gaan om een groep van 15 tot 100 Amerikaanse militairen. In de Verenigde Staten wordt er zeer scherp gereageerd op het incident. De Amerikanen waarschuwen Turkije dat zoiets niet meer mag gebeuren, omdat het Amerikaanse leger wel eens zou kunnen reageren.

De Verenigde Staten blijven gekant tegen het Turkse militaire offensief in Syrië en vooral tegen Turkse operaties "in gebieden waar de Turken zich bewust zijn van Amerikaanse soldaten".

Turkije: "Aanval was gericht op terroristen, en niet op Amerikanen"

Volgens het Turkse ministerie van Defensie werden er eerst mortieren afgevuurd richting Turkije, waarop er teruggevuurd werd.  "Als een daad van zelfverdediging werd het tegenvuur geopend op de terroristen. De aanval was gericht op terroristen en niét op de Amerikanen", klinkt het. 

De aanval was gericht op terroristen en niet op Amerikanen 

Turkse ministerie van Defensie

Daarbij zijn er volgens Turkije geen schoten gelost op de Amerikaanse grenspost. "Alle voorzorgsmaatregelen werden genomen zodat de Amerikaanse basis niet geraakt zou worden."

Intussen eist de Turkse aanval op Koerden in het noorden van Syrië zijn tol: er zijn al elf burgerdoden gevallen en ook tientallen Koerdische strijders en één Turkse soldaat. Honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen, zeggen de Verenigde Naties.

Jens Franssen aan de Turks-Syrische grens: "Incident leert ons een aantal zaken"

Volgens VRT-journalist Jens Franssen, die in Turkije vlakbij de Syrische grens is, leert dit incident ons een aantal zaken. "Dit vertelt ons dat de Amerikaanse militairen nog niet helemaal teruggetrokken zijn, er zijn er nog een aantal bij Kobani, een symbolische stad." Maar er is meer: "In dit conflict kan het zeer snel tot dit soort accidenten, incidenten komen." 

In dit conflict kan het zeer snel tot dit soort incidenten komen

Jens Franssen

Is het dan aannemelijk dat Turkije níet wist dat er Amerikaanse troepen waren? "Ik denk het niet", zegt Franssen. "Maar de vraag is of elke commandopost en elke lagere officier dat wist én de coördinaten had."

"Bovendien", zo benadrukt Franssen, "kunnen we niet uitsluiten dat Koerdische strijders zelf mortieren afvuren, wetende dat als zij mortieren afvuren, de Turken misschien terugschieten. En zo komen de Amerikanen in een kruisvuur terecht en kunnen ze een internationaal incident uitlokken. Ook daar moet je rekening mee houden. Het is oorlog en dat soort tactieken wordt toegepast."

Het is oorlog en dat soort tactieken wordt toegepast 

En nu? "Er is uiteindelijk niets gebeurd, maar ik kan mij voorstellen dat ze aan Turkse zijde extra voorzichtig zullen zijn, een soort rode lijn handhaven. Maar het is en blijft een volatiel ding, dat soort zaken kan gebeuren."

Duitsland en Frankrijk schorten wapenexport op

Duitsland en Frankrijk hebben intussen de wapenexport naar Turkije opgeschort. Ze nemen deze maatregel omdat ze tegen de inval van de Turkse president Edrogan in Noord-Syrië zijn.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei in de Duitse media dat de regering geen nieuwe vergunningen gaat afleveren voor militair materiaal dat door Turkije kan gebruikt worden in Syrië. Vorig jaar exporteerde Duitsland voor 243 miljoen euro aan wapens naar Turkije, dat is bijna een derde van de totale Duitse wapenexport.

Ook Nederland heeft eerder al laten weten dat ze geen toestemming meer geeft voor wapenexporten naar Turkije, zolang de inval in het noorden van Syrië aanhoudt. Nederland exporteerde vorige jaar voor zo'n 29 miljoen euro aan wapens naar Turkije.

Herbeluister hier het gesprek met Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Jens Franssen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen