Videospeler inladen...

Bouwunie wil flexibele freelancers inzetten

In de bouwsector piekt het aantal openstaande vacatures. Opdrachten blijven soms (te) lang liggen. De Bouwunie pleit voor freelancers die flexibel ingezet kunnen worden. Zelfstandigen die komen meewerken als er veel werk is en vertrekken als het rustiger is om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan.

De freelancer die de Bouwunie voor ogen heeft, is een zelfstandige. Iemand die ingezet kan worden als er veel werk is. "Als er minder werk is, dan kan de zelfstandige op eenvoudige wijze weggaan zonder dat er zware opzegtermijnen betaald moeten worden", legt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie uit.

De zelfstandige zou dan van het ene bedrijf naar het andere bedrijf gaan, waar er extra opdrachten zijn. Momenteel is er een drempel om zelfstandigen mee te laten werken met de vaste ploeg in een bedrijf. De schrik zit er in dat de sociale inspectie de zelfstandigen zal beschouwen als schijnzelfstandigen.

Een schijnzelfstandige is iemand die maar één opdrachtgever heeft en dus vast verbonden is aan één bedrijf maar niet de sociale voordelen heeft van een werknemer met vast contract. Het voorstel van de Bouwunie ligt dus wellicht moeilijk. De oproep is een poging om het debat rond flexibele inzet van werkkrachten te heropenen.

Meer overuren

Dat toont ook de tweede oproep die vandaag gelanceerd wordt door de Bouwunie. Die wil ook een uitbreiding van de overuren. Ook dat is om te kunnen inspelen op meer of minder vraag naar bouwprojecten.

Jean-Pierre Waeytens: "Wij vragen om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren. Over schijnzelfstandigheid mag enkel sprake zijn bij bewuste fraude en sociale dumping. De vraag naar flexibiliteit is groot: 70 procent van de aannemers geeft aan beroep te willen doen op freelancers."

Hij voegt er nog aan toe dat er ook voor de consument positieve gevolgen zouden zijn. "Bouwprojecten kunnen sneller uitgevoerd worden en klanten moeten dus minder lang wachten tot een aannemer kan beginnen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen