Videospeler inladen...

Politie zet waterkanon in om honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij koninklijk paleis weg te jagen

De politie heeft zowat alle klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij het koninklijk paleis weggejaagd of in de boeien geslagen. De Brusselse politie heeft honderden manifestanten opgepakt. Een aantal activisten was vanmiddag de tuin van het paleis binnengedrongen.

Extinction Rebellion is een beweging die een jaar geleden in Groot-Brittannië werd opgericht maar intussen wereldwijd van zich laat horen. Er zijn deze week al acties in verschillende steden geweest.

Vandaag was Brussel voor het eerst aan de beurt. "We zijn hier met ruim 1.000 mensen op het Koningsplein samengekomen", zei woordvoerder Gert-Jan Vanaken vanmiddag aan VRT NWS.

De politie houdt het op een 500-tal demonstranten. Hoe het ook zij: de actie is vanmiddag om 14 uur en de demonstranten zeiden bij aanvang dat ze het 24 uur lang wilden volhouden. Maar ze botsen daarbij op een politiemacht. Omstreeks 19.15 uur heeft de politie zowat alle actievoerders die aanwezig waren op het Koningsplein verdreven of in de boeien geslagen. 

(lees verder onder de foto)

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de demonstranten de paleistuin zouden bezetten, maar dat is niet gelukt, zegt Gert-Jan Vanaken: "Een aantal van onze rebellen is gewoon naar het paleis gewandeld, zijn in de paleistuinen gekomen, wilden een brief aan de koning overhandigen, maar zijn spijtig genoeg tegengehouden door de politie."  

Een groep van 12 activisten die vanmiddag de tuin was binnengedrongen, werd opgepakt door de politie. Ze werden in de boeien geslagen, meegenomen naar de politiecombi en administratief aangehouden. Op het Koningsplein, bij het paleis , werden nog eens honderden demonstranten met het waterkanon en pepperspray verdreven.

De politie heeft uiteindelijk enkele honderden manifestanten opgepakt. Ze zitten in verschillende groepjes op het plein te wachten tot ze overgebracht worden naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. Daar zullen ze na maximaal twaalf uur vrijgelaten worden.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"We hebben besloten om doelbewust maar op een zorgzame manier de wet te overtreden", zei Gert-Jan Vanaken van Extinction Rebellion vanmiddag nog. "We treden hier uit onze comfortzone en roepen koning Filip op om hetzelfde te doen en de noodtoestand uit te roepen voor klimaat en ecologie."

Koning Filip heeft de actievoerders niet ontvangen, maar de entourage van de koning heeft eerder deze week wel een gesprek met hen gehad. "Dat is goed verlopen, in die zin dat we welkom waren en dat er sympathie werd getoond voor de zaken waar wij hier voor staan", zegt de Belgische woordvoerder van Extinction Rebellion.

"Langs de andere kant werd er heel erg binnen de huidige krijtlijnen gedacht. Zo werd er gerefereerd naar de neutrale positie van de koning. Met onze actie van vandaag willen we tonen dat gewone burgers bereid zijn om buiten die krijtlijnen te gaan. We roepen op om buiten de comfortzone te treden en vragen om de noodtoestand af te kondigen. "

(lees verder onder de foto)

Ook in Amsterdam acties

Ook in Amsterdam hebben vandaag leden van de actiegroep Extinction Rebellion actiegevoerd. Daar werden zo'n 130 klimaatactivsiten opgepakt. Ze blokkeerden de Blauwbrug in het centrum van de Nederlandse hoofdstad en hadden geen toestemming om daar actie te voeren. Omdat ze weigerden te vertrekken, ging de politie over tot arrestaties.

(lees verder onder de foto)

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen