Videospeler inladen...

Japan krijgt zwaarste orkaan in 60 jaar over zich heen: 2 doden, 9 vermisten en tientallen gewonden

In Japan is de zwaarste orkaan in 60 jaar aan land gegaan. De storm, Hagibis gedoopt, heeft al twee dodelijke slachtoffers gemaakt en heeft ook al heel wat schade aangericht. Uit voorzorg zijn luchthavens, winkels en stations in de regio rond Tokio gesloten. Meer dan 270.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. 

Hagibis betekent "snelheid" in het Filipino. De tyfoon heeft zijn naam niet gestolen. Hij is met windsnelheden tot 160 kilometer aan land gaan in het zuiden van Japan. 

De orkaan gaat niet alleen gepaard met hoge windsnelheden, maar ook met zware regenval. Heel wat rivieren zijn door de felle regen veranderd in kolkende stromen.

Sommige zijn al buiten hun oevers getreden. Zo liepen in de regio rond de stad Shizuoka, ten westen van Tokio, verschillende straten onder water.  De komende uren zou tot 80 centimeter regen vallen in de streek rond Tokio. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Bereid jullie voor op regen van de soort die jullie nog nooit hebben gezien", waarschuwde het meteorologische instituut van Japan vooraf. "Neem alle maatregelen om jullie leven te redden."

Het instituut raadde iedereen die in de buurt van rivieren woont aan om de toevlucht tot hogere gelegen etages te zoeken, dit in stevige gebouwen, als een officieel evacuatiecentrum niet in de buurt is. 

Verschillende evenementen zoals de wedstrijden van het wereldkampioenschap rugby en de grote prijs van Suzuka in het Formule 1 zijn uitgesteld. 17.000 politieagenten en militairen staan paraat om in te grijpen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De storm heeft al twee dodelijke slachtoffers gemaakt: een 50-jarige man die met zijn auto omver werd geblazen door de felle wind en een ander slachtoffer kwam om het leven toen zijn auto overspoeld werd.  Het dodental kan nog oplopen want er werden negen mensen als vermist opgegeven na overstromingen en grondverzakkingen. 

Hagibis wordt nu al vergeleken met de orkaan die in 1958 Japan trof en meer dan 1.200 doden maakte. Hij komt erg laat in het jaarlijkse orkaanseizoen in Oost-Azië en komt ook ver naar het noorden. 

Meest gelezen