Nederlandse Annemarie Haverkamp wint Bronzen Uil, debuutroman van Hannelore Bedert beloond met publieksprijs

De Bronzen Uil 2019, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, gaat naar “De achtste dag” van Annemarie Haverkamp. “Lam”, het eerste boek van de Vlaamse muzikante Hannelore Bedert wordt bekroond met de publieksprijs.

De Nederlandse schrijfster Annemarie Haverkamp heeft dit jaar de Bronzen Uil van het Willemsfonds gewonnen omdat “de jury onder de indruk was van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken”. Zo motiveert voorzitter Jos Geysels het oordeel van de jury. Haverkamp ontvangt samen met De Bronzen Uil een cheque van 7.000 euro.

“De achtste dag”, waarvoor Haverkamp bekroond werd, vertelt het verhaal van een verlaten grenslandschap aan een rivier waar timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam woont. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij snel een beslissing nemen over de toekomst van zijn zoon.

De Vlaamse singer-songwriter Hannelore Bedert wint de publieksprijs voor haar debuutroman “Lam”. Daarin vertelt ze het verhaal van Lucia die na het overlijden van haar vader besluit haar lot in eigen handen te nemen, en af te rekenen met het verleden.

Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar respectievelijk De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.

Meest gelezen