Mayor zegt in een gesprek met AFP dat het idee van mensen die op een andere planeet leven "totaal krankzinnig" is.
AFP or licensors

Nobelprijswinnaar Fysica: "Mensen zullen nooit migreren naar andere planeten"

Mensen zullen nooit emigreren naar een planeet buiten ons zonnestelsel omdat het veel te lang zou duren om er te geraken. Dat heeft de Zwitserse Nobelprijswinnaar Michel Mayor gezegd in een interview met AFP. Mayor heeft samen met zijn collega Didier Queloz de Nobelprijs gekregen voor de ontdekking van de eerste exoplaneet die rond een met de zon vergelijkbare ster draait. 

"Als we spreken over exoplaneten, moeten de zaken duidelijk zijn: we zullen niet naar daar migreren", zei Mayor aan het Franse persbureau AFP. 

"Die planeten liggen veel, veel te ver weg. Zelfs in het zeer optimistische geval van een leefbare planeet niet ver weg, laat ons zeggen enkele tientallen lichtjaren - wat niet veel is, dat is in de buurt -, duurt het nog aanzienlijk lang om er heen te gaan. Met onze huidige middelen loopt dat in de honderden miljoenen dagen. Laat ons zorg dragen voor onze planeet hier, die is zeer mooi en nog volkomen leefbaar", zo zei hij. 

De 77-jarige Nobelprijslaureaat zei dat men "alle uitspraken die zeggen 'Ok, we zullen op een dag naar een bewoonbare planeet gaan als het leven op aarde niet meer mogelijk is' in de kiem moet smoren. Dat is totaal krankzinnig." 

Mayor in gesprek met AFP.
AFP or licensors

"De volgende generatie moet de vraag of er elders leven is beantwoorden"

Mayor en zijn collega Didier Queloz hebben de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen voor de ontdekking in 1995 van de eerste exoplaneet die rond een andere ster dan de zon draaide, en voor het onderzoek dat ze verricht hebben om de technieken te verfijnen om naar exoplaneten te zoeken. Zo hebben ze de exoplaneet gevonden onder meer dankzij zelfgemaakte instrumenten die veel nauwkeuriger waren dan wat er op dat ogenblik op de markt was. 

Met hun ontdekking hebben ze een antwoord gegeven op de eeuwenoude vraag of er ergens in het universum andere planeten zouden zijn. 

Dat roept natuurlijk onmiddellijk de vraag op of er elders in het universum leven is. "We zijn zeker dat er in de Melkweg enorm veel rotsachtige planeten zijn met een massa die vergelijkbaar is met die van de aarde, en die op een afstand (van hun ster) staan die maakt dat de temperatuur geschikt is voor de ontwikkeling van de chemie van het leven, meer weten we niet", antwoordde Mayor daarop.

"Sommige wetenschappers zeggen dat als alle voorwaarden vervuld zijn, dat dan het leven vanzelf verschijnt, als een soort van natuurlijke verschijning van de wetten van het universum. Anderen zeggen 'Neen, neen, dat is niet waar, het is veel te gecompliceerd'. We weten niets!" zo zei hij. 

"Het enige wat we kunnen doen, is technieken ontwikkelen die ons toelaten het leven vanop afstand te ontdekken. Het is aan de volgende generatie om een antwoord te geven op die vraag", zo besloot Mayor.

Meest gelezen