Videospeler inladen...

Plantentuin van Meise laat reeën neerschieten omdat ze te veel planten opeten

De directie van de Plantentuin van Meise, bij Brussel, heeft een tiental reeën laten doodschieten door een jager omdat de dieren in het park heel wat planten hadden opgegeten. In de rozentuin bleek de schade vooral erg groot. "We hebben eerst geprobeerd om op verschillende manieren de planten tegen de reeën te beschermen, maar niets hielp", zegt de Plantentuin. 

"Het is eigenlijk een probleem waar we al jaren mee te maken hebben", begint Koen Es van de Plantentuin van Meise. "De populatie reeën is stilaan te groot geworden voor de Plantentuin en onze collectie planten begon daar ook onder te lijden."

Niets bleek meer veilig voor de reeën, de rododendrons niet en ook de nieuwe rozentuin kreeg geen kans. "We hebben heel wat geprobeerd om de dieren af te schrikken", vertelt Es. "Fysieke barrières, geluiden en geuren, maar niets hielp. We zijn dan advies gaan vragen bij het Agentschap Natuur en Bos en zij hebben ons de jacht aangeraden." 

"De reeën zullen blijven terugkomen"

Maar volgens Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA zal ook die jacht het probleem niet oplossen. "De populatie zal gewoon weer aangroeien en de reeën zullen ook gewoon weer terugkeren. En dan begint alles weer van voor af aan."

Vandenbosch gelooft ook niet dat de Plantentuin alle alternatieven voldoende heeft onderzocht. "Uiteraard helpen geuren en geluiden niet echt, de Plantentuin moet eigenlijk investeren in een degelijke omheining die reeën kan tegenhouden." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen