AFP or licensors

Chaos in Ecuador: president voert avondklok in en plaatst hoofdstad onder militaire controle

In Ecuador heeft president Lenin Moreno een avondklok ingesteld in de hoofdstad Quito en omstreken. Het verbod om ‘s avonds nog buiten te komen zal door het leger gecontroleerd worden.

President Moreno kwam vanavond op de nationale tv op met een boodschap voor zijn bevolking. “We gaan de orde in heel Ecuador herstellen”, zei Moreno in zijn tv-toespraak.

“We beginnen met een avondklok in Quito. Ik heb het leger gevraagd om onmiddellijk de nodige stappen te ondernemen om de orde te herstellen in heel Ecuador.”

(lees verder onder de tweet met foto's van het Franse persbureau AFP)

De strenge maatregelen komen er op de elfde dag van onlusten in Quito, uit protest tegen de besparingsplannen van Moreno. Hij wil sterk bezuinigen, in ruil voor een lening van 4,2 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De avondklok gaat meteen in en "zal het werk van de openbare ordediensten tegen de ontoelaatbare golf van geweld vergemakkelijken", kondigt president Moreno aan op Twitter.

Intussen is een groep van protestleiders ingegaan op een uitnodiging van de president om te onderhandelen. Maar tegelijk lijkt het protest in de straten van Quito alleen maar te escaleren. Onder andere kantoorgebouwen van verschillende media moeten het ontgelden.

Het wordt afwachten wat de nieuwe maatregelen zullen brengen: olie op het vuur of de-escalatie.

Meest gelezen