2017 Getty Images

Acteur Robert Forster ("Jackie Brown", "Breaking bad") overleden aan de gevolgen van kanker

De Amerikaanse acteur Robert Forster (78) is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij vocht tegen een hersentumor. Forster is bekend van de film "Jackie Brown" van Quentin Tarantino uit 1997. Hij werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. In de populaire tv-serie "Breaking bad" vertolkte Forster het personage van Ed (Galbraith).

De naam Forster doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn karakterkop met weelderige wenkbrauwen des te meer. De Amerikaan verscheen in bijna 200 films. Zijn bekendste prestaties is wellicht die van borgsteller Max Cherry in "Jackie Brown" van regisseur Quentin Tarantino. Voor die prestatie in 1997 kreeg hij een Oscar-nominatie (in de categorie beste mannelijke bijrol).

Een jonge Forster op de rode loper van de Oscars.
AP1998

Ook die andere cult-regisseur, David Lynch, wist Forster te vinden én te boeken voor de thriller "Mulholland Drive" en de reboot van de tv-klassieker "Twin Peaks". De acteur was recent te zien in de populaire serie "Breaking bad" waarin hij Ed Galbraith (foto onder) vertolkte. Gisteren kwam net nog de film van "Breaking bad", "El camino", uit op Netflix en in een beperkt aantal bioscopen. Het zal een van de laatste wapenfeiten van Forster zijn.  

Copyright © ©AMC/courtesy Everett Collection / Everett Collection

Forster was dankbaar voor de talrijke erg gevarieerde rollen die hij kreeg. Vóór "Jackie Brown" zijn pad passeerde, was hij zelfs 21 maanden werkloos. "Vergeet niet: ik heb vier kinderen. Ik heb altijd geweten voor wie ik werkte", stelde de acteur nuchter.

Hij gaf ook grif toe dat hij zowat alles aannam wat hij aangeboden kreeg. "Elke keer mijn carrière naar een lager niveau zakte, zakte het nog wat lager. Op het einde had ik geen boekingsagent, geen manager, geen advocaat, niets. Ik nam aan wat er nog door de mazen van het net glipte." 

Meest gelezen