Videospeler inladen...

Felle Santa Ana-woestijnwind wakkert bosbranden in Californië aan: 100.000 mensen geëvacueerd

De regio rondom Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië is in hoogste staat van paraatheid. De zogenoemde Santa Ana-wind waait er vanuit de woestijn en kan elke vonk op de kurkdroge heuvels omzetten in een vuurzee. Sinds donderdag zijn al zeker twee grote branden ontstaan.

De felle woestijnwind stuwt de vlammen pijlsnel omhoog op de kurkdroge heuvels. Ze hebben al huisgehouden in Sylmar en naderen ook de huizenrand van Porter Ranch, een andere noordelijke buitenwijk van Los Angeles. In de regio zijn 100.000 mensen geëvacueerd uit 25.000 huizen, sommige daarvan zijn verwoest. De brandweer heeft 1.000 manschappen ingezet om het vuur in te dammen maar dat is niet gemakkelijk. 

Een andere brand was donderdag ontstaan op 120 kilometer ten oosten van Los Angeles. Daar vatte een truck vuur, en ontstond een felle brand die zeker 70 huizen verwoestte.  

Het is nog niet gedaan, zegt burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles, want de Santa Ana-wind zou zeker nog een dag aanhouden en daarna volgt er nog wind vanuit de oceaan.  

We moeten in de gaten houden welke kant die winden vandaag en morgen uitgaan, om er zeker van te zijn dat de mensen veilig zijn. Daarom blijft het evacuatiebevel van kracht. 

Eric Garcetti, burgemeester Los Angeles

Er is voorlopig sprake van één dodelijk slachtoffer. Een man kreeg een hartaanval toen hij probeerde weg te vluchten. 

In het noorden van de staat Californië heeft de overheid de elektriciteit een tijdlang afgesloten. Maar die voorzorgsmaatregel is nu opgeheven.  

Meest gelezen