De ouders en stiefouders van Harry Dunn.
PA Wire/PA Images

Vrouw van VS-diplomaat die VK ontvluchtte na dodelijke aanrijding, is "kapot van het vreselijke ongeluk"

De echtgenote van een Amerikaanse diplomaat die naar huis terugkeerde nadat ze bij een dodelijke aanrijding betrokken was geraakt in het Verenigd Koninkrijk, is "kapot van het vreselijke ongeluk". Dat zegt haar advocaat. Ze zegt dat ze de ouders van de jongeman die bij het ongeluk om het leven kwam, wil ontmoeten.

Behalve de never ending story van de brexit en de openlijke oorlog tussen twee bekende voetbalvrouwen, is het Verenigd Koninkrijk dezer dagen in de ban van een tragisch ongeval dat eind augustus plaatsvond in de buurt van een militaire basis waar ook leden van Amerikaanse inlichtingendiensten werken, vlak bij Oxford.

Bij dat ongeval reed Anne Sacoolas, de echtgenote van een Amerikaanse diplomaat, met de wagen Harry Dunn aan, een jongen van 19. Hij overleefde het ongeval niet.

Volgens sommige bronnen reed Sacoolas langs de verkeerde kant van de weg. Na een eerste verhoor keerde ze spoorslags naar de VS terug, op basis van de diplomatieke immuniteit van haar man. Die "vlucht" zette veel kwaad bloed in het Verenigd Koninkrijk.

"Geen enkel verlies komt in de buurt van de dood van een kind"

Via haar advocaat Amy Jeffress, laat Sacoolas nu weten dat ze "kapot van het vreselijke ongeval" is. "Geen enkel verlies komt in de buurt van de dood van een kind en Anne biedt de familie van Harry Dunn haar diepste medeleven aan."

Volgens Jeffress heeft Sacoolas "volledig met de politie samengewerkt". "Ze sprak met de autoriteiten op de plek van het ongeval en ook met de politie van Northampton bij haar thuis de volgende dag. Ze zal het onderzoek haar medewerking blijven verlenen."

"Anne wil de ouders van meneer Dunn graag ontmoeten zodat ze haar diepste medeleven bij en spijt over dit vreselijke ongeval kan overbrengen. We hebben contact gehad met de advocaten van de familie en kijken ernaar uit om van hen te horen."

"Immuniteit is irrelevant"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft de familie van Dunn gisteren een brief gestuurd waarin hij uitlegt dat de Britse en de Amerikaanse regering de immuniteit van Sacoolas "irrelevant" vinden.

"We hebben sterk aangedrongen om de immuniteit te verwerpen, zodat gerechtigheid kan geschieden. Hoewel de VS dit voortdurend heeft geweigerd, is dat niet het einde van de zaak."

"We hebben deze zaak aandachtig bekeken. Het standpunt van de Britse regering is dat deze immuniteit en de kwestie van een verwerping niet langer relevant is in het geval van mevrouw Sacoolas omdat ze naar huis is teruggekeerd. De VS heeft ons nu laten weten dat ook zij vinden dat immuniteit niet langer ter zake doet."

"Een vreemd gevoel in onze buik"

Charlotte Charles, de moeder van Dunn, heeft al op de brief van Raab gereageerd. "Van in het begin hadden we een vreemd gevoel in onze buik dat ons zei dat iets niet in orde was. We zijn trots dat we voor gerechtigheid voor Harry zijn blijven vechten en dat we dat gevoel niet hebben genegeerd."

"We zouden onze mooie jongen liever weer hebben, maar we zijn opgelucht dat dit gevecht voor gerechtigheid voor Harry niet vergeefs is geweest. We zullen blijven vechten om de wetten over diplomatieke immuniteit te veranderen en voor elke positieve verandering die we kunnen bereiken."

De moeder (uiterst links) en de vader (uiterst rechts) van Harry Dunn.

"Op de vlucht voor het Britse gerecht"

"Ze kreeg de toelating, of werd zelfs aangemoedigd om weg te vluchten met een Amerikaans vliegtuig waardoor ze effectief op de vlucht ging voor het Britse gerecht", zegt Mark Stephens, een advocaat van de familie Dunn, over Sacoolas. "Nu weten we dat ze geen recht heeft op diplomatieke immuniteit. Onder die omstandigheden is ze in een vreemd land op de vlucht voor het Britse gerecht."

"We hopen dat ze vrijwillig terugkeert en dat dit gewoon een slecht staaltje advies was dat ze van de Amerikaanse autoriteiten heeft gekregen."

De ouders van Harry Dunn vliegen vandaag naar de VS waar ze New York en Washington DC gaan bezoeken. Volgens hun advocaat zullen ze er contact zoeken met de media en met politici en de steun vragen van alle Amerikanen om hun regering onder druk te zetten om het juiste te doen."

Meest gelezen