Videospeler inladen...

Politie: "Bezetting door Extinction Rebellion met dwang beëindigd omdat actievoerders niet wilden onderhandelen" 

De politie van Brussel heeft gisteren 435 klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt, 317 van hen werden ook bestuurlijk aangehouden. De actievoerders probeerden de tuinen van het koninklijk paleis te bezetten en blokkades op te werpen op het Koningsplein. "De activisten wilden niet onderhandelen en wilden ook nog enkele straten gaan blokkeren, dus we moesten ze wel oppakken", stelt de politie. Alle actievoerders werden intussen weer vrijgelaten. 

Extinction Rebellion is een klimaatbeweging die een jaar geleden in Groot-Brittannië werd opgericht maar intussen al wereldwijd actie heeft gevoerd. Deze week werd in verschillende steden geprotesteerd, in Brussel was het gisteren de eerste actie.  

De klimaatactivisten probeerden de tuinen van het koninklijk paleis te bezetten en wilden ook blokkades opwerpen op het Koningsplein. "We hebben besloten om doelbewust maar op een zorgzame manier de wet te overtreden", stelden de actievoerders van Extinction Rebellion. "We willen de koning oproepen om de noodtoestand uit te roepen voor klimaat en ecologie."

Maar dat zag de politie niet graag gebeuren. De zone rond het paleis is dan ook een zogenoemde neutrale zone, waar acties niet toegelaten worden. "Bovendien wilden de actievoerders niet met ons onderhandelen", zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie. "Dus op een bepaald moment moesten we wel overgaan tot arrestaties."

Intussen wordt op sociale media fel gereageerd op het optreden van de politie. Die zou buitensporig geweld hebben gebruikt bij het beëindigen van de actie. Maar volgens Slosse was dat wel gerechtvaardigd. "Op het Koningsplein wilde de politie de actie bijvoorbeeld wel laten doorgaan op voorwaarde dat de actievoerders het openbaar vervoer zouden laten passeren, maar dat werd geweigerd."

"Bovendien wilde een aantal mensen de straten in de buurt van het plein ook gaan blokkeren, daarom hebben we het waterkanon en traangas ingezet. Er is vooraf ook steeds gewaarschuwd dat de politie dwang zou gebruiken als de mensen niet zouden vertrekken. Dus die spelregels zijn gerespecteerd." 

Incident met pepperspray wordt onderzocht

Intussen zal er ook een incident op de betoging onderzocht worden. Op een foto is te zien hoe er pepperspray gebruikt wordt bij iemand die al op de grond ligt. "Daar is het middel uiteraard niet voor voorgeschreven. Die foto gaan we nu onderzoeken, om te kijken wat de precieze omstandigheden zijn", zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Beelden van de arrestatie zullen bekeken worden, en de betrokkenen zullen gehoord worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen