Van Tkatchev tot Buckum, het gouden recept van Nina Derwael? "Moeilijke elementen vlot opeenvolgend turnen" 

19 is ze én ze heeft gisteren - in alle perfectie - opnieuw de wereldtitel veroverd. Onze landgenote Nina Derwael pakte op het Wereldkampioenschap gymnastiek in Stuttgart (Duitsland) de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. In een snelle oefening van 27 seconden tovert ze een dubbele Tkatchev, de Derwael-Fenton en een Buckumzwaai uit haar mouwen. Wat is de kracht van Nina Derwael?

Onze landgenote domineert de laatste twee jaar aan de brug met ongelijke leggers. Ze was dan ook torenhoog favoriet in Stuttgart, maar je moet de klus - mét alle ogen op jou gericht - kunnen klaren. In juni op de Europese Spelen in Minsk maakte Derwael nog een val op de brug en greep naast een plak.

Evident is het nooit. In juni viel Nina Derwael nog op de brug.

Derwael liet aan Sporza weten dat ze bewust de prestaties van haar collega's op het WK niet had gevolgd. Toen ze gisteren aan haar oefening begon, kende ze de scores van de anderen simpelweg niet. "Ik heb enkel gefocust op mijn wedstrijd", legde de kersverse wereldkampioene uit. Derwael wist ook op voorhand dat ze veel kans maakte op een podiumplaats. "Met die oefening normaal gezien wel", vertelde ze.

Ik wist dat ik met die oefening normaal gezien wel op het podium zou staan

Nina Derwael

Dié oefening had namelijk een hoge moeilijkheidsgraad en had een hoog tempo dat het aantal jurybestraffingen beperkte. Derwael presteerde met foutloos gemak en zette de kers op de taart met een landing in volstrekt evenwicht. Onze landgenote haalde daarmee een topscore van 15,233 punten (tegenover de score van 15,000 punten voor de zilveren nummer 2, de Britse Rebecca Downie). 

De ingrediënten van de oefening

Welke elementen hebben er nu voor gezorgd dat de oefening van Derwael op de brug met ongelijke leggers een hoge moeilijkheid had?

Bekijk hier eerst nog eens rustig haar prestatie: 

Videospeler inladen...

Valerie Van Cauwenberghe, technisch directeur van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, omschrijft vanuit Stuttgart de oefening die Derwael uitvoerde als "een korte oefening waarbij de moeilijke elementen bijna opeenvolgend geturnd worden". Derwael aarzelt met andere woorden niet. Tsjak, tsjak als het ware. "En dat is ook haar grootste kracht. Weinig tussenelementen, hierdoor wordt het aantal bestraffingen beperkt."

Sportjournaliste (en gewezen turnster) Steffy Merlevede legt de elementen even uit voor ons: "Ze begint met een gestrekte Tkatchev-beweging en gaat meteen door naar een Tkatchev met gespreide benen vanuit stalder. Haar eigen element, de Derwael-Fenton (zie tekening hieronder), volgt."

Net vóór de afsprong (met dubbele salto met volledige draai om de lengteas) past Derwael een Buckumzwaai toe "Of een rugwaartse cirkel rond de legger met steun van de voeten, met volledige draai in handenstand", detailleert Van Cauwenberghe. Ook de landing is - zonder zijsprongetje - perfect stabiel. 

Niet enkel het aantal elementen maakt een oefening moeilijk, ook de combinaties ervan. Bovendien past Derwael die snel toe, dankzij duizenden trainingen haast op automatische piloot. 

Meest gelezen