Videospeler inladen...

Escalatie van het conflict in Syrië: Waarom laat Assad zijn troepen oprukken?

In Syrië laat president Bashar al-Assad zijn troepen oprukken naar het noorden van het land. Daar trekken ook de Turkse troepen op, in hun offensief tegen de Koerdische YPG-strijders. Waarom doet Assad dit? Heeft Turkije al gereageerd? En wat zijn de gevolgen voor het conflict? VRT NWS-verslaggever Jens Franssen geeft antwoord op deze drie vragen, vanaf de Turks-Syrische grens.

Waarom stuurt Assad zijn troepen naar het noorden van Syrië?

President Assad heeft altijd, van bij het begin van het conflict in Syrië, gezegd dat het zijn bedoeling is om het volledige land terug te winnen. En daar is het Assad dus om te doen: zijn land herwinnen na acht jaar burgeroorlog.

Tijdens die burgeroorlog in Syrië hebben de Koerden nooit met getrokken wapens tegenover het regime van Assad gestaan, merkt Franssen op. “Er zijn weliswaar clashes geweest, maar ze hebben nooit écht oorlog tegen elkaar gevoerd.” Ze hadden namelijk een gemeenschappelijke vijand: terreurgroep Islamitische Staat, die fungeert als buffer tussen hen.

Heeft Turkije al gereageerd op het bevel van Assad?

Jens Franssen heeft nog geen officiële reacties opgevangen in Turkije. Men zegge en schrijve zondagavond, 23 uur. “Ik denk dat het nog te vroeg is en dat Turkije zijn positie nog moet bekijken.”

Franssen herinnert eraan dat de Turkse president Erdogan eerder heeft gezegd dat hij klaar staat om binnen de 24 uur te praten met de Russische president Poetin. Waarom Poetin? Hij is de grote bondgenoot - en militair sterke - van het Syrische regime. “Men gaat er altijd vanuit dat president Assad niets zal doen zonder een toestemming vanuit Moskou.” 

Intussen houdt Turkije vol dat de invasie in Syrië niet gericht is tegen de Koerden an sich, maar tegen de Koerdisch-Syrische strijders van de YPG, die gelieerd zijn met de Koerdische terreurorganisatie PKK.

Wat betekenen de zetten van Assad en Erdogan nu voor het conflict?

Het betekent in elk geval dat Turkije een aantal plannen opnieuw tegen het licht zal moeten houden, analyseert Franssen. Zo stelden de Turken voorop dat ze een bufferzone van 30 kilometer willen installeren.  Maar is dit nog wel haalbaar?

“Ik denk niet dat Turkije nu een full force gevecht gaat voeren tegen de troepen van president Assad", schat Franssen in. "Want iedereen weet dat die oprukkende troepen Russische luchtsteun kunnen krijgen.” Franssen kan het zich niet meteen inbeelden dat de Russische en de Turkse gevechtsvliegtuigen zich zullen meten boven Syrië. 

“Ik denk dat er heel veel gepraat zal moeten worden tussen Rusland, het regime van president Assad én de Turkse generaals”, besluit Franssen.

Volg Jens Franssen op Twitter: @JensFranssen

Meest gelezen