Videospeler inladen...

Absolute meerderheid voor “Recht en Rechtvaardigheid” in Polen

In Polen zijn de regerende Poolse nationalisten van "Recht en Rechtvaardigheid" op weg naar een klinkende overwinning. Volgens de eerste (niet volledige) officiële resultaten haalt de partij opnieuw een absolute meerderheid in het parlement. 

Met 42 procent van de stemmen geteld maakte de Poolse kiescommissie de eerste officiële resultaten bekend. Die bevestigen wat in de sterren geschreven stond: "Recht en Rechtvaardigheid" (PiS) is de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen en haalt opnieuw een absolute meerderheid. Met 49,3 procent van de stemmen doet de partij het zelfs nog beter dan de exitpolls direct na het sluiten van de stembus aangaven.

Daarmee zou de partij van Jaroslaw Kaczynski recht hebben op 239 zetels van de 460 zetels, waardoor ze dus alleen kan voortregeren.

Unieke prestatie

"Recht en Rechtvaardigheid" zet op die manier unieke prestaties neer voor Polen, zegt onze correspondent Marc Peirs in De Ochtend op Radio 1. "Het is uniek sinds de val van het communisme dat een partij twee keer op rij geen coalitiepartner nodig heeft om te kunnen regeren. En dan nog een record. Met die 49 procent haalt "Recht en Rechtvaardigheid" het grootste resultaat voor één partij sinds het einde van het communisme. "

De grootste oppositiepartij, liberale Burgercoalitie, is op ruime afstand tweede, met 22,3 procent.  Met 10,9 procent komt het linkse blok SLD in het parlement als derde partij, gevolgd door de centrumrechtse Poolse Coalitie (PSL) met 9,8 procent. Het extreemrechtse Confederatie landt op 6,6 procent en springt zo over de kiesdrempel.

Voor de stemming daagden volgens Ipsos 61,1 procent van de kiesgerechtigden op. Als dat cijfer bevestigd wordt, betekent dat de grootste opkomst bij Poolse verkiezingen sinds 1989.

Meest gelezen