Videospeler inladen...

"Honderden" vrouwen en kinderen van IS-strijders weggevlucht uit kamp in Syrië, Rudi Vranckx: "Chaos overheerst"

Families van leden van de terreurbeweging IS zijn uit een kamp met ontheemden gevlucht in het noorden van Syrië. Dat zeggen Koerdische autoriteiten. In de buurt wordt hevig gevochten tussen Koerdische en Turkse troepen. Het zou om honderden vrouwen en kinderen gaan, zegt ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. "Chaos overheerst", zegt onze VRT-collega Rudi Vranckx die in de regio is. "Ook het lot van de buitenlandse vrouwen is onduidelijk."

In het kamp in Ain Issa worden naast duizenden ontheemden, ook een duizendtal vrouwen en kinderen bewaakt van IS-strijders. De mannen zijn opgesloten in gevangenissen. 

(lees verder onder de kaart)

Door de gevechten in de buurt is er ook in het kamp grote onrust ontstaan.  De Koerdische bewakers zeggen dat ze de bewaking niet meer kunnen garanderen. In die verwarring zijn zeker honderd vrouwen en kinderen weggelopen, zeggen Koerdische bronnen. Volgens de cijfers van de Koerden zijn er al 785 mensen ontsnapt. 

Het Observatorium meldt dat er ook buitenlanders bij hen zijn, maar kan niet bevestigen van welke nationaliteit. In Aïn Issa worden ook Belgische vrouwen en kinderen van IS-strijders vastgehouden. 

VRT-journalist Rudi Vranckx: "Chaos heerst"

"De veiligheidsdiensten vertellen mij dat er beschietingen van het Turkse leger waren, het leger en de bewakers van het kamp hebben zich teruggetrokken", vertelt Rudi Vranckx, die zich in de regio bevindt. "De vrees is dat dit zal overgenomen worden en dat iedereen verdwijnt."

"Hoeveel mensen er precies weg zijn, is niet duidelijk. Er zijn beelden van vrouwen die in de natuur verdwijnen. En ook het lot van de buitenlandse vrouwen, die daar ook zitten, is onduidelijk. Ook die deuren zijn open."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen