Videospeler inladen...

Karel De Gucht: "Er heerst sterke druk in Turkije om de vluchtelingen weg te krijgen"

"Er heerst een sterke druk in Turkije om de vluchtelingen, vreemdelingen, migranten in de bevolking weg te krijgen", dat heeft voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht gezegd in het programma "De zevende dag". De Gucht ziet dit als een van de redenen waarom Turkije het noorden van Syrië aanvalt. De inval van de Turken tegen de Koerden in de grensstreek in Syrië beroert wereldwijd de gemoederen. De Gucht geeft duiding bij het conflict. 

Volgens De Gucht moeten we terug de tijd in om de hele situatie te kunnen plaatsen. "De Amerikanen hebben oorspronkelijk geprobeerd om met milities, door Turkije gesteund, IS te verslaan maar dat is niet gelukt. Daarna hebben ze de Koerdische milities YPG onder de arm genomen en bewapend. Daarmee hebben ze het conflict wel onder controle gekregen. Het is begrijpelijk dat de Koerden zich nu verlaten voelen”, duidt De Gucht. 

"Erdogan heeft een politiek probleem"

Daarnaast rust er volgens de voormalige Eurocommissaris druk op de Turkse president Tayyip Erdogan over hoe hij met de miljoenen Syrische vluchtelingen in zijn land moet omgaan.

"Het gaat volgens mij niet enkel om een veiligheidszone", gaat De Gucht verder. "Het is niet zo dat YPG - niet dat het doetjes zijn - een bedreiging vormen voor het regime van Erdogan. Dat klopt niet. Maar er zitten natuurlijk enorm veel vluchtelingen in Turkije."

"Aan de grens met Syrië gaat het om een klein miljoen, in het hele land gaat het om meer dan 3 miljoen. Er heerst dus een sterke druk in Turkije om die vreemdelingen, vluchtelingen, migranten in de bevolking daar weg te krijgen. Ik denk dat dit de echte reden is waarom Erdogan die actie lanceert. Niet omdat hij met een direct veiligheidsprobleem zit, maar omdat hij met een politiek probleem zit", aldus De Gucht. 

Turkse president Tayyip Erdogan

Sancties tegen Turkije?

Steeds meer Europese landen vragen om sancties te ondernemen tegen Turkije. De voormalige Eurocommissaris denkt niet dat die er onmiddellijk zullen komen. "Er moet eerst unanimiteit zijn tussen de landen van de EU, en ik denk niet dat je die gaat vinden. Ik geloof niet dat er op korte termijn economische sancties gaan komen", vertelt De Gucht. "Turkije heeft ook een stok achter de deur met de vluchtelingen. Het land is bovendien een belangrijk lid van de NAVO, het heeft het tweede grootse leger van de NAVO."

De Gucht vindt het prioritair om eerst diplomatieke druk uit te oefenen om het conflict binnen proportie te houden, eerder dan meteen economische sancties op te leggen. “Of er nu sancties komen of niet, Turkije zal zijn offensief toch niet stopzetten.” 

Er moet eerst unanimiteit zijn tussen de landen van de EU, en ik denk niet dat je die gaat vinden

Karel De Gucht

Verder stellen velen zich de vraag of deze inval van Turkije wel gerechtvaardigd is. "Volgens het internationale recht normaal gezien niet. Als je in Syrië zou kunnen spreken van een land dat een bepaald bestuur heeft en dat zijn grondgebied controleert. Maar dat is op dit moment zeker niet het geval. Dus je zit daar in een zeer grijze zone, waar iedereen zijn eigen argumenten heeft."

"Niemand heeft alle kaarten in handen"

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft ondertussen dreigende taal uitgesproken ten aanzien van Turkije. Maar ook hier denkt De Gucht dat de "Amerikaanse diplomatie het conflict vooral binnen de perken zal proberen houden".

Amerikaanse president Donald Trump
AFP or licensors

Bovendien veronderstelt de voormalige Eurocommissaris niet dat Turkije verder landinwaarts zal trekken waar "vooral Rusland de sleutels in handen heeft". Het blijft een erg complexe situatie. "Het is niet zo dat Turkije alle kaarten in handen heeft, maar de VS ook niet en Rusland ook niet", besluit De Gucht. 

Bekijk hieronder de video uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen