Kasterlee heer en meester op EK pompoenwegen: plaatsen 1, 2 en 3 gaan naar kwekers uit Kempische gemeente

Op het EK pompoenwegen in Ludwigsburg in Duitsland hebben 3 kwekers uit Kasterlee het volledige podium veroverd. De titel gaat naar Mario Van Geel die een pompoen van 1.013 kilo presenteerde. "We hebben topzaad", vertelt hij aan VRT NWS.

Het is naar eigen zeggen een verrassing voor Mario Van Geel uit Kasterlee: zijn overwinning op het EK pompoenwegen in Ludwigsburg in Duitsland, met een pompoen van 1.013 kilo. Op het podium werd hij geflankeerd door Luc Van Heuckelom, met een pompoen van 979 kilo, en Jan Biermans, de winnaar van vorig jaar, met een vrucht van 860 kilo.

Het volledige podium was daarmee voor kwekers uit Kasterlee in de Kempen. Na het Kempische trio volgden kwekers uit Italië, Oostenrijk en Duitsland.

"We zijn gisterochtend om 7 uur richting Ludwigsburg vertrokken met een busje en een aanhangwagen", vertelt Van Geel aan VRT NWS. "We wisten niet dat we kampioen gingen spelen, maar na de weging vandaag stonden we plots met 3 op het podium."

"Voor mij is een pompoen van 1.013 kilo een record. Op een wedstrijd enkele dagen geleden woog de pompoen nog 1.016 kilo, maar omdat hij van de plant is verwijderd, kan hij niet meer groeien en droogt hij langzaam uit. Toch ben ik blij dat hij maar 3 kilo is afgevallen."

Een pompoen van 1.013 kilo is gigantisch, maar nog geen wereldrecord. Dat staat op 1.190,5 kilogram en werd in 2016 gevestigd door Mathias Willemijns... ook al een Belg. Dat kan de pret niet bederven voor Van Geel. "Dit is een topprestatie voor de pompoenclub van Kasterlee en voor België. Dit is allemaal met zaad van onze club. We hebben topzaad!"

Voor de liefhebbers: in de tuin van het kasteel van Ludwigsburg loopt een tentoonstelling met afzonderlijke pompoenen en heuse pompoensculpturen. Tot 3 november zijn er 450.000 pompoenen te bewonderen. Thema dit jaar is "Sprookjeswereld".

Bekijk hieronder de reportage van "Vandaag":

Videospeler inladen...
Kürbisausstellung Ludwigsburg
Kürbisausstellung Ludwigsburg
Kürbisausstellung Ludwigsburg

Meest gelezen