Syriërs in Qamishli begraven strijders die gesneuveld zijn in gevechten met het Turkse leger.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rudi Vranckx in noorden van Syrië, waar Syrische troepen oprukken: "Absolute chaos hier"

Troepen van Syrische regime van president Bashar al-Assad zijn onderweg naar het noorden van het land om de Turkse aanvallen tegen de Koerdische strijders te stoppen. VRT NWS-verslaggever Rudi Vranckx moest zich uit de voeten maken in het Koerdische bolwerk Qamishli.  "Het is absolute chaos hier", vertelt Vranckx. Intussen rukt het Turkse leger verder op en gaat de VS op zijn beurt zijn troepen terugtrekken uit het noorden van Syrië 

De strijd in het noorden van Syrië evolueert voortdurend sinds Turkije de afgelopen week de aanval heeft ingezet op de Koerdische YPG-strijders.  Die krijgen nu de steun van het Syrische leger.  

Verslaggever Rudi Vranckx bevindt zich middenin het strijdtoneel in het noorden van Syrië.  "We hebben net in allerijl Qamishli, de hoofdplaats van de Koerden moeten verlaten. Het is absolute chaos hier", vertelt Vranckx.

Vranckx denkt dat hij ook materieel van het Syrische leger zag binnenrollen.  "We zagen ook een - wellicht - Syrische tank die op een oplegger werd binnengereden. Het lijkt mij dat de Koerden een heel zware klap krijgen en ook Qamishli zullen moeten afstaan aan het regime van Assad."

Het Syrische staatspersbureau Sana bevestigt dat troepen van het Syrische regime oprukken naar het noorden om het hoofd te bieden tegen de "Turkse agressie op Syrische grondgebied".

Hoeveel troepen Assad naar het noorden van zijn land stuurt, is niet duidelijk. Assad en de Koerdische strijders zijn overeengekomen dat het Syrische leger de steden Manbij en Kobane zouden innemen. Die steden werden de afgelopen jaren door de Koerden veroverd op de strijders van Islamitische Staat.

Een Koerdische verantwoordelijke, die liever anoniem wil blijven, bevestigt dat er onderhandelingen zijn geweest met de Syrische regering. “Alle opties worden bestudeerd”, luidt het. Ook Rusland zou betrokken zijn in de onderhandelingen. (Lees verder onder de kaart van Syrië)

Amerikaanse terugtrekking

Turkije heeft woensdag de aanval ingezet tegen de Koerdische YPG-strijders in het noorden van buurland Syrië. De plannen van Turkije om het noorden van Syrië binnen te vallen waren niet nieuw. Maar tot nu toe zaten daar altijd Amerikaanse elitetroepen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de Amerikaanse troepen die zich in het noorden van Syrië bevinden, de opdracht gegeven het gebied te verlaten. Dat bevestigt de chef van het Pentagon, Mark Esper. Volgens hem gaat het om een duizendtal soldaten, die het gebied verlaten vanwege het toenemend geweld tussen Turken en Koerden.

"De situatie dreigt onhoudbaar te worden", aldus Esper op de Amerikaanse zender CBS. "We willen zeker zijn dat we onze soldaten niet in een situatie brengen waarbij ze gedood of gewond kunnen raken".

Volgens de defensietopman heeft de VS vernomen dat het Turkse leger van plan is om verder zuid- en westwaarts Syrië binnen te dringen, terwijl de Koerden afspraken zouden proberen te maken met het Syrische regime en Rusland om de tegenaanval in te zetten.

"Na gesprekken met het nationaal veiligheidsteam, is besloten om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken", klinkt het. Maar de Amerikaanse soldaten verlaten niet heel Syrië, beklemtoonde Esper. Hij gaf ook geen precieze timing over de operatie.

Over het nieuws dat mogelijk honderden IS-aanhangers ontsnapt zijn door de chaotische toestand in het gebied, zei Esper dat de VS Turkije had verwittigd. "Het is een verschrikkelijke situatie, we veroordelen dit."

Videospeler inladen...

Merkel roept Turkije een halt toe

Intussen heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opgeroepen om het militaire offensief in het noordoosten van Syrië stop te zetten. Merkel vroeg Erdogan in een telefoongesprek om een "onmiddellijke beëindiging van de militaire operatie", zei een regeringswoordvoerder. 

“Ongeacht gerechtvaardigde Turkse veiligheidsbelangen dreigt die operatie grote delen van de lokale bevolking op de vlucht te jagen”, zei de woordvoerder nog. Ook dreigen destabilisatie van de regio en opnieuw een versterking van terreurgroep IS. Het telefoongesprek kwam er op vraag van de Turkse president.

Geen wapens meer

Gisteren heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas al bekendgemaakt dat de Duitse regering als reactie op de Turkse invasie de wapenexport naar de NAVO-bondgenoot stopzet. In een speech in Istanbul zei Erdogan vandaag dat wapenembargo's de Turkse operatie niet zullen tegenhouden. Ook Nederland en Frankrijk kondigden een gelijkaardig embargo af.

Andere gespreksonderwerpen in het telefoongesprek tussen Merkel en Erdogan waren de situatie in de Syrische provincie Idlib en de Turkse gasboringen in de oostelijke Middellandse Zee, zei de regeringswoordvoerder.

Meest gelezen