Videospeler inladen...

Tom Waes na spoorloop-foto: "Foto is fout signaal, maar stoor me aan hoe Infrabel campagne maakt op mijn kop"

Tom Waes geeft toe dat de foto van kledingketen ZEB, waarop hij op de treinsporen te zien is, "een fout signaal is". "Maar de werkwijze van Infrabel stoort mij. Ze maken hun campagne op mijn kop, of op die van Karen Damen of Matthias Schoenaerts", vertelt hij "Bij Vlaeminck" op Studio Brussel. Infrabel vindt de kritiek niet terecht: "Wij krijgen nu de zwartepiet toegespeeld, dit is niet hoe het gelopen is."

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft zich eerder deze week boos gemaakt over een foto van Tom Waes voor kledingketen ZEB. Op het beeld was te zien hoe de tv-presentator over de treinsporen liep. "We vinden het zeer frustrerend dat zulke beelden nog steeds in campagnes en op sociale media te zien zijn", klonk het.

Waes zelf heeft nu ook gereageerd op de commotie. "Die foto op zich is inderdaad een fout signaal. Maar ter nuance, die foto is getrokken in Noorwegen, op een spoorweg waar één keer per uur een toeristisch boemeltreintje tegen vijf per uur omhoog reed. Maar los daarvan was het een fout voorbeeld."

Die foto op zich is inderdaad een fout signaal 

Tom Waes

Kritiek op Infrabel

Hij stoort zich wel aan de manier waarop Infrabel het verhaal gebracht heeft. "Normaal, als het echt verontwaardiging is, is de volgorde als volgt: je belt mij, legt de situatie uit en dan zal ik wel naar ZEB bellen met de boodschap dat we die foto zullen verwijderen. De volgorde die Infrabel aanhoudt, is: onze campagne wordt niet bekeken, we zoeken een foto van een bekende Vlaming op een spoorweg en bellen de pers. Daardoor is dit nieuws en staat het al een week bovenaan. Nogmaals, ik snap de boodschap erachter. Spoorlopen is gevaarlijk en dat hoef je niet te doen, we hadden daar misschien beter over moeten nadenken. Maar de werkwijze stoort me. Ze maken hun campagne op mijn kop, op de kop van Karen Damen of die van Matthias Schoenaerts (ook zij kregen kritiek voor een foto terwijl ze op de sporen lopen). De modus operandi stoort mij: ze hadden mij moeten bellen."

Ze maken hun campagne op mijn kop, op de kop van Karen Damen of die van Matthias Schoenaerts 

Volgens Waes denkt ook ZEB daar op dezelfde manier over. "Er is een soort beleefdheid, een soort etiquette die overgeslagen wordt. Nogmaals: bel mij, bel ZEB, maar bel niet als eerste naar de pers."

Het is niet de eerste keer dat Waes kritiek over zich heen krijgt. "Als ik in de natuur wandel voor Reizen Waes is er een organisatie die zich bezighoudt met klein gedierte tussen de planten. En ik gaf het verkeerde voorbeeld. Als ik voor Tomtesterom het kanaal overzwom, kreeg ik naar mijn hoofd: "Weet jij hoeveel mensen er verdrinken in de Noordzee?". Heel vaak ben ik of de schietschijf, of word ik verantwoordelijk geacht omdat ik een voorbeeldfunctie heb."

Herbekijk hier het gesprek uit "Bij Vlaeminck" en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Infrabel: "Jammer dat wij nu de zwartepiet toegespeeld krijgen, want dit is niet hoe het gegaan is"

Infrabel is blij dat Tom Waes toegeeft dat het een fout signaal was, maar is niet tevreden met de kritiek. "Dit is heel jammer, dat wij nu de zwartepiet toegespeeld krijgen. Dit is niet hoe het gegaan is. Woensdag hadden we een persactie over spoorlopen, waar een vraag gesteld werd over die foto. We hebben dan een korte reactie gegeven. Maar op geen enkel moment hebben we zelf de pers gecontacteerd. We zouden nooit de figuur van iemand gebruiken voor onze campagne", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

We zouden nooit de figuur van iemand gebruiken voor onze campagne

Frédéric Petit - Infrabel

Volgens hem is er ook contact opgenomen met ZEB en het management van Tom Waes. "Uiteindelijk hebben we de manager kunnen contacteren, hij ging opnieuw contact opnemen, maar dat is niet gebeurd. En ZEB heeft helemaal niet gereageerd, daar was het volledig windstil. Dit is de omgekeerde wereld. We zoeken geen sensatie, en voeren onze campagnes in alle sereniteit."

Meest gelezen