Videospeler inladen...

Syrisch-Koerdische politica geëxecuteerd, vermoedelijk door pro-Turkse rebellen: "Moord stond in de sterren geschreven"

De eerste afrekeningen na de inval van het Turkse leger in Syrië zijn een feit. Gisteren viel een lokale Koerdisch-Syrische politica in een hinderlaag van Turksgezinde milities. De 34-jarige vrouw werd op gruwelijke wijze om het leven gebracht, bevestigt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op basis van videomateriaal. "Deze moord stond in de sterren geschreven", vertelt VRT-journalist Jens Franssen, die momenteel op de grens tussen Turkije en Syrië zit.

De moord op Hevrin Khalaf vond plaats ten zuiden van de stad Tal Abyad, zegt het Observatorium.  In die buurt werden ook acht andere burgers om het leven gebracht. Haar dood werd bevestigd door de Koerdische SDF, de politieke vleugel van de Koerdische militie YPG. "De 35-jarige Khalaf werd uit haar wagen gesleurd door huurlingen in dienst van Turkije. Dat is een duidelijk bewijs dat de Turkse staat zijn criminele politiek ten aanzien van ongewapende burgers voortzet", vertelt de SDF aan de Britse krant The Guardian. 

Hevrin Khalaf was de secretaris-generaal van de Syrische Toekomstpartij, volgens kenners een diplomatische politica die naar eenheid streefde tussen verschillende fracties in het Syrische conflict en vaak overlegde met buitenlandse delegaties. Ook de chauffeur van Khalaf en 7 andere burgers werden geëxecuteerd.

Impulsief of georchestreerd?

Op het internet circuleren twee videofilmpjes van de moord. Een ervan is gepost door de rebellengroep Ahrar Al Sharqiya, een doorstart van het Al Nusra-front, een vijand van de Syrische president Assad. Een andere toont een ongeïdentificeerde strijder die het vuur opent op een burger die op de grond ligt. De filmpjes zijn niet onafhankelijk te bewijzen. Deze moord en die op de andere burgers zijn ook niet opgeëist. Het is evenmin duidelijk of het gaat om een impulsieve of een georchestreerde daad.

Volgens VRT-journalist Jens Franssen, die momenteel op de grens tussen Turkije en Syrië is, gaat het om strijders van het Vrije Syrische Leger. "Dat zijn mensen die uit Syrië komen en vaak een Arabische achtergrond hebben. Het is een militie die meevecht met de Turken. Er zijn een aantal executies gebeurd, maar ook de politica en haar chauffeur zijn vermoord." 

Dit soort afrekeningen was te voorspellen

Jens Franssen

Franssen zegt dat dit soort van afrekeningen te voorspellen was. "De Turkse overheid heeft voor de inval, op 4 oktober, een aantal Syrische rebellengroepen verenigd onder één controlelijn. Zo hebben ze een georganiseerde paramilitaire militie verzameld die het Turkse leger helpt op het terrein. De voorbije dagen doken al filmpjes op van die radicale Arabische milities, waarin ze waarschuwden dat ze de "goddeloze" Koerden over de kling zouden jagen." 

En dat heeft alles te maken met de bevolkingssamenstelling in het noorden van Syrië. "Het is een Koerdische, autonome regio, maar er zijn ook minderheden, bijvoorbeeld Arabieren. De voorbije jaren zijn die onder de knoet gehouden door het YPG en zij hebben gebruik gemaakt van het conflict in Syrië om de macht volledig in handen te nemen. De minderheden werden gediscrimineerd, duizenden zijn weggevlucht richting Turkije. De zonen van die mensen maken nu deel uit van die milities en zeggen: "Wij gaan ons land, onze dorpen terughalen"."

Oorlog en adrenaline

Het Syrische Nationale Leger (SNA), de 'koepel' van die paramilitaire bewegingen, heeft gisteren laten weten dat het zijn strijders op de frontlijn in de gaten houdt, om elke misstap te voorkomen. "Al wie misdrijven begaat, zal gestraft worden voor militaire ongehoorzaamheid", luidde het in een mededeling. 

"Maar", zegt ook onze reporter Jens Franssen, "zoals in elke oorlog is er een groot verschil tussen de officiële lijn en het gedrag van die opgefokte jonge militanten, die zich vol adrenaline in de strijd hebben gegooid. Zodra ze iemand zien die ze als een belangrijke Koerdische opposant beschouwen, zijn ze niet in te tomen. De politica is daarvan wellicht een van de eerste slachtoffers. "

Zoals in elke oorlog is er een groot verschil tussen de officiële lijn en het gedrag van die opgefokte jonge militanten, die zich vol adrenaline in de strijd hebben gegooid

Jens Franssen

Volgens Franssen zal de moord op de politica weinig tot geen gevolgen hebben. "Die ene moord maakt niet veel uit in the bigger picture. Het stond in de sterren geschreven. De komende dagen en weken gaan er nog zulke verhalen zijn, van groepen die dorpen binnenvallen en burgers en kinderen gaan afmaken."

Deze moord stond in de sterren geschreven. En de volgende dagen zal er ongetwijfeld nog meer gruwel volgen: afrekeningen op burgers, mannen, vrouwen en kinderen

Jens Franssen

De strijd om Ras Al Ain

Ook over de inname van de strategische stad Ras Al Ain lopen de versies uit elkaar. Volgens Turkije is de stad ingenomen, na hevige gevechten en bombardementen van het Turkse leger. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weerlegt dat en zegt dat de Turkse troepen wel zijn binnengetrokken, maar dat de gevechten nog doorgaan. "Volgens wat ik hier hoor, zijn de hoofdwijken en het centrale plein van Ras Al Ain ingenomen", zegt Jens Franssen, "maar er wordt nog gevochten in de buitenwijken en de industriële zones ."

Vanmorgen wordt er ook gevochten in een andere noordelijke Syrische stad, Suluk. Dat ligt op 10 kilometer van de Turkse grens.  

De Verenigde Naties melden dat er zeker 130.000 inwoners van de landelijke gebieden rond Ras Al Ain, Suluk en Tel Abyad, op de vlucht zijn geslagen. 

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de uitleg van Jens Franssen in "De zevende dag" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen