In het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië worden vluchtelingen opgevangen, en familieleden van IS-strijders vastgehouden (archiefbeeld).
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Al zeker 1 Belgische vrouw van IS-strijder ontsnapt uit Syrisch kamp, 2 anderen voorlopig nog daar

Wat gevreesd werd, is gebeurd: honderden gevangen familieleden van IS-strijders hebben van de chaos in het noorden van Syrië gebruik gemaakt om te ontsnappen uit het kamp Ain Issa. Er zou al zeker één Belgische vrouw ontsnapt zijn nadat Turkije het offensief heeft ingezet tegen de Koerden.

Eén Belgische vrouw op de loop en nog twee Belgische vrouwen in het kamp. Dat is waarschijnlijk de stand-van-zaken na een chaotische dag in het Noord-Syrische kamp van Ain Issa, waar vrouwen van IS-strijders samen met Syrische vluchtelingen door de Koerden vastgehouden worden.  Na het offensief van Turkije tegen de Koerden in het noorden van Syrië heerst er chaos. 

(Lees verder onder de kaart.)

“Ze vertellen me dat ze niet in het kamp kunnen blijven”, vertelt VRT NWS-journalist Rudi Vranckx. Hij kon vandaag telefonisch spreken met de twee Belgische vrouwen die het kamp voorlopig niet ontvlucht zijn.

“De Koerden zeggen dat ze hen niet meer konden bewaken omdat ze aangevallen worden (door Turkije, nvdr.). En de Syrische gevangenen zeggen dat iedereen weg moet. Het lijkt me daar totale chaos te zijn.”

Nog vele honderden IS-vrouwen zouden samen met mensensmokkelaars hun ontsnapping aan het plannen zijn

Alvast één Belgische vrouw zou al gevlucht zijn. “Ze is gisteren vertrokken, maar we weten niet waarheen of met wie ze haar ontsnapping geregeld heeft”, vertelt Vranckx.

De Koerden zeggen dat al meer dan 800 buitenlandse vrouwen het kamp ontvlucht hebben. De twee Belgische vrouwen waar Vranckx mee telefoneerde, vertelden hem dat nog vele honderden samen met mensensmokkelaars hun ontsnapping aan het plannen zijn.

Allicht zullen de twee Belgische vrouwen in de volgende dagen één van twee pistes bewandelen, schetst Vranckx. “Ze kunnen wachten tot IS het kamp bereikt, of ze kunnen naar de pro-Turkse milities van het Free Syrian Army aan de grens trekken. Die laatste optie is niet vanzelfsprekend, want dat is oorlogsgebied. Er wordt zwaar gevochten.”

Beluister hieronder een telefoongesprek met Rudi Vranckx in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Volg Rudi Vranckx ook op Twitter:

Meest gelezen