Videospeler inladen...

Britse koningin Elizabeth in troonrede voor parlement: "Brexit op 31 oktober is prioriteit"

In Londen heeft de Britse koningin Elizabeth haar troonrede voor het parlement gehouden, de Queen's Speech waarmee het parlementaire jaar wordt geopend. De toespraak komt er op een cruciaal moment voor het Verenigd Koninkrijk: in Brussel proberen Britse en Europese onderhandelaars op de valreep een akkoord te bereiken over de brexit die normaal gezien op 31 oktober moet plaatsvinden.

In de "Queen's Speech" kondigt de Britse regering de beleidsprioriteiten en nieuwe wetten voor het komende jaar aan. Onder toeziend oog van premier Boris Johnson begon de Queen (93) meteen over de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

"Het is altijd de prioriteit van mijn regering geweest om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 oktober te verzekeren. Mijn regering heeft de intentie om te werken aan een nieuwe relatie met de Europese Unie, gebaseerd op vrije handel en vriendschappelijke samenwerking."

Verder in de speech kondigde het Britse staatshoofd verschillende nieuwe wetten aan, onder meer in verband met het klimaat en het milieu en over de aanpak van zware criminaliteit. En ze benadrukte "het allerhoogste belang" van de eenheid van het Verenigd Koninkrijk, een eenheid die bedreigd wordt door de brexit.

Op het einde van de 10 minuten durende toespraak kwam de Britse koningin nog eens terug op die brexit. "Nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, zal mijn regering ervoor zorgen dat het land een leidende rol blijft spelen in mondiale aangelegenheden, zijn belangen verdedigt en zijn waarden promoot."

(lees verder onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Tradities

De Queen's Speech staat bol van traditie. Het gebeuren begint met de processie waarbij de Queen in een koets - getrokken door zes witte paarden - van Buckingham Palace naar het parlement in Westminster wordt gebracht. In de koets zaten ook troonopvolger Charles en diens echtgenote Camilla.

Het decor van de eigenlijke troonrede is het Hogerhuis. De vertegenwoordiger van de monarch, Black Rod, spoort de leden van het Lagerhuis aan om naar het Hogerhuis te komen voor de Queen's Speech. Volgens de traditie wordt de deur voor de neus van de vertegenwoordiger dichtgeslagen en moet ze drie keer kloppen, om de onafhankelijkheid van het Lagerhuis te benadrukken.

Wanneer iedereen aanwezig is in het Hogerhuis, krijgt de koningin de toespraak in een zijden tas overhandigd. Elizabeth heeft overigens al 64 keer een troonrede gehouden, weet de BBC. Enkel in 1959 en 1963 was ze wegens zwangerschap verhinderd. Vorig jaar was er geen troonrede omdat de vorige premier Theresa May in 2017 een twee jaar durende parlementaire sessie wilde, met focus op de brexit.

(lees verder onder tweet) 

Wat nu?

Het Lagerhuis zal de komende dagen debatteren over de troonrede van de Queen, waarna een stemming volgt. In normale omstandigheden mag dat geen probleem opleveren, maar de Britse regering heeft geen meerderheid meer in het parlement na enkele mislukte parlementaire stemmingen over de brexit.

Mogelijk zullen de leden van het Lagerhuis de troonrede - het aangekondigde beleid van de regering dus - verwerpen. Dat zou dan leiden tot een politieke impasse waarbij er grote druk op premier Johnson zou ontstaan om ontslag te nemen.

De laatste keer dat een Britse regering een stemming over de Queen's Speech verloor dateert van 1924.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen