Vlaamse partijen reageren op veroordeling Catalaanse politici: van "schande" tot "buiten proportie"

De veroordeling van negen Catalaanse separatistische politici tot celstraffen van negen tot dertien jaar lokt ook bij ons reacties uit van de politieke partijen. N-VA en Vlaams Belang zijn het scherpst, de andere partijen vinden de straffen vooral buiten proportie. 

N-VA is de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd bijzonder genegen. Bij die partij zijn de reacties dan ook zeer hevig. N-VA-voorzitter Bart De Wever pikt er de veroordeling van voormalig Catalaans vice-minister-president Oriol Junqueras uit: “13 jaar cel voor Oriol Junqueras... een man die ik leerde kennen als een volstrekt geweldloze, democratische en sociaal bewogen idealist. Dit is een schande!"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt het arrest "buiten proportie". “Een politiek conflict los je op door dialoog rond de politieke onderhandelingstafel". Dat is trouwens ook de mening van Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V).

N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Wilfried Vandaele is niet verbaasd over de uitspraak: “We wisten al van dag één dat een eerlijk proces geen optie was voor de heren in Madrid. (…) Een internationaal netwerk van waarnemers gaf al aan dat de procesgang niet eerlijk en weinig tegensprekelijk verliep. Hoe kan Europa tolereren dat er zo van haar standaarden wordt afgeweken?”

Federaal fractieleider Peter De Roover heeft naar eigen zeggen “plaatsvervangende schaamte voor de Spaanse justitie". “(...) de aanklacht van rebellie konden ze nooit hard maken, daarom kiezen ze voor het vagere misdrijf van opruiing.” De Roover wil minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) interpelleren over de uitspraak.

Europees Parlementslid Assita Kanko heeft het over “het grootste politieke proces in de EU in jaren”. "Als Europa niet in actie schiet, dan is het alle geloofwaardigheid kwijt op het vlak van mensenrechten. Ik roep de afscheidnemende Commissie op om zich ondubbelzinnig tegen deze schande voor de democratie uit te spreken.”

Andere partijen vinden veroordelingen vooral buiten proportie

Ook bij andere partijen is er kritiek op de veroordelingen. Vlaams Belang - dat net als N-VA de Catalaanse strijd steunt - noemt de straffen "ongegrond, buitenproportioneel en een schandvlek op de Europese democratie". De extreemrechtse partij wil dat de Europese lidstaten hun ambassadeurs uit Spanje terugtrekken en economische sancties invoeren.     

Ook Europees Parlementslid Petra De Sutter (Groen) noemt de veroordeling "buitensporig". Zij richt zich tot Didier Reynders (MR) in zijn nieuwe rol van Europees commissaris voor Justitie: "Zal u Spanje vragen de rechtsregels en de basismensenrechten te respecteren?"

"Wij zijn liberalen, geen volks- of staatsnationalisten. Beide partijen hebben boter op het hoofd", laat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten weten: "Maar de Catalaanse veroordelingen vandaag zijn buitenproportioneel. We herhalen ons pleidooi voor een bemiddeling door de EU".

Voor SP.A-Kamerlid Joris Vandenbroucke is het een grote vergissing om het Spaans-Catalaans conflict te reduceren tot een interne Spaanse juridische kwestie. "Het is een politiek conflict dat een politieke oplossing vereist en waarbij de Europese Unie ook haar stem moet laten horen".

Meest gelezen