Videospeler inladen...

Celstraffen tot 13 jaar voor Catalaanse politici, massaal protest in Barcelona 

Het Spaanse hooggerechtshof heeft 9 van de 12 Catalaanse separatisten veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze krijgen die straf voor opruiing en misbruik van overheidsgeld, omdat ze in 2017 een referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië organiseerden. De uitspraak leidt tot protest in de regio.

De 9 veroordeelden kregen zware celstraffen, maar toch liggen ze lager dan wat het parket geëist had. Het parket wilde tot 25 jaar cel voor de voormalige vicepresident Oriol Junqueras. Het hof heeft uiteindelijk de beschuldiging van "rebellie" laten vallen. Dat zou het gebruik van geweld inhouden, wat allicht niet hard kon worden gemaakt. 

Toch krijgt voormalige vicepresident Junqueras 13 jaar. Acht anderen krijgen celstraffen van 9 tot 12 jaar. De gewezen ministers Jordi Turull, Raül Romeva en Dolors Bassa zijn veroordeeld tot 12 jaar cel. 

Carme Forcadell, de gewezen voorzitster van het Catalaanse parlement kreeg 11 jaar en zes maanden. Ook de leiders van onafhankelijkheidsverenigingen ANC en Omnium Cultural hebben celstraffen gekregen. Drie andere beschuldigden tot slot krijgen elk een boete van zo'n zestigduizend euro. (lees verder onder de foto)

Oriol Junqueras, tot 13 jaar cel veroordeeld
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In principe is er tegen dit vonnis geen beroep mogelijk, omdat het Hooggerechtshof de hoogste rechtbank van Spanje is. Toch kunnen de veroordeelden nog naar het Grondwettelijk Hof stappen, mochten ze oordelen dat hun grondrechten zijn geschonden. De veroordeelden kunnen ook naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens stappen.

Oriol Junqueras blijft ook na de uitspraak nog strijdvaardig. "Wij komen terug, meer overtuigd en vastberadener dan ooit", liet hij weten. Zijn aanhangers denken dat de uitspraak hun beweging zal versterken, want "Catalonië heeft nu zijn eigen Mandela".

100 jaar in totaal. Dit is barbarij. 

Carles Puigdemont

Voormalig premier Carles Puigdemont stond zelf niet terecht. De bekendste Catalaanse separatist is namelijk gevlucht en verblijft in ons land. Spanje heeft vandaag overigens een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. 

Na het vonnis reageerde Puigdemont met een Tweet.  "Honderd jaar celstraf in totaal. Barbarij. Meer dan ooit aan uw kant, aan de kant van uw families. We moeten reageren zoals nooit eerder. Voor de toekomst van onze kinderen. Voor de democratie." Op een persconferentie in Brussel herhaalde Puigdemont die boodschap: "De uitspraak van het Hooggerechtshof bevestigt de strategie van onderdrukking en wraak. Door de negen te veroordelen, veroordelen ze meer dan 2 miljoen mensen die deelnamen aan het referendum in 2017. Wij moeten hierop reageren, want de democratie is in gevaar. Er zijn veel mogelijkheden om dat op een democratische en geweldloze manier te doen. We moeten onze stem laten horen, voor de toekomst van onze kinderen."

(lees verder onder Tweet en foto)

Carles Puigdemont midden, met naast hem Oriol Junqueras en Carme Forcadell in 2017
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wordt het vonnis ook uitgevoerd?

Niet alleen de separatisten zijn verbolgen. Ook de huidige leider van de regio Catalonië, Quim Torra, vroeg in een televisietoespraak om de vrijlating van de veroordeelden. "We willen amnestie" zei hij, en "we verwerpen deze uitspraak." 

Maar de Spaanse premier, de socialist Pedro Sanchez, geeft weinig hoop. Hij zegt dat het vonnis moet worden uitgevoerd. Premier Pedro Sanchez riep wel op om de bladzijde om te slaan, en weer in dialoog te gaan. Eerder al loofde de premier de democratie in Spanje. "Spanje is een geavanceerde rechtsstaat, één van de meest vrije en veilige landen ter wereld". 

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Protest en chaos in de luchthaven

Vanavond zal een grote betoging plaatsvinden in de straten van Barcelona. Maar ook nu al is er veel volk op de been. Duizenden mensen trokken naar het centrale plein Plaza de Catalunya. Al snel riepen Catalaanse studenten op om de lessen te verlaten. "Studenten de straat op".

Bekijk hier beelden van het protest in de straten van Barcelona en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook een oproep om de luchthaven van Barcelona te blokkeren brengt duizenden mensen op de been. Agenten proberen te verhinderen dat de betogers binnen geraken en hebben al charges uitgevoerd. De toegang bij de luchthaven verloopt chaotisch. De treinverbinding tussen Barcelona en Girona is op bevel van de politie stilgelegd, omdat er mensen op de sporen stonden. Ook de metrolijn naar de luchthaven van El Prat heeft een tijdlang stil gelegen. Op de toegangsweg staan files, passagiers en betogers proberen de luchthaven te voet te bereiken. De luchthaven zelf blijft wel open, zegt de uitbater.  Al lijken er wel vertragingen te zijn. 

Bekijk hier beelden van het protest op de luchthaven en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Betogers trekken naar de luchthaven van Barcelona
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Gevangenisstraf is de oplossing niet

mededeling FC Barcelona

Er komen veel reacties op het vonnis, ook uit de brede maatschappij. Eén van de meest opgemerkte reacties kwam uit de voetbalwereld. FC Barcelona spreekt zijn steun uit voor de veroordeelden en hun familieleden. "Gevangenisstraf is niet de oplossing, die moet komen van politieke dialoog" laat de topclub op haar website weten. In het stadion van Nou Camp zijn er wel vaker spandoeken te zien als steun aan de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Catalaanse kwestie zal zo goed als zeker ook het politieke debat in Spanje de komende maand overheersen. Spanje trekt op 10 november naar de stembus voor nieuwe parlementsverkiezingen. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter André Vermeulen geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Al snel werd er vandaag in Barcelona betoogd
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen