Videospeler inladen...

Child Focus-directrice Heidi De Pauw: "Haal de kinderen van IS-strijders terug"

De directrice van Child Focus Heidi De Pauw heeft in "De afspraak" opnieuw een oproep gedaan om kinderen van IS-strijders uit het noorden van Syrië zo snel mogelijk naar hier te halen. Volgens haar lopen de kinderen en hun moeders groot gevaar. Na de Turkse invasie in Syrië, raakte gisteren bekend dat verschillende Belgische vrouwen van IS-strijders samen met hun kinderen uit de Koerdische kampen waren ontsnapt.

De Pauw maakt zich grote zorgen over het lot van de Belgische vrouwen van IS-strijders en hun kinderen. "Op dit moment is het allemaal koffiedik kijken. Tot voor kort wisten we waar 71 Belgische kinderen zaten. De kampen Al-Hol, Ain Issa en Al-Roj, zegt De Pauw. Volgens De Pauw bevinden twee van de drie kampen zich in het gebied waar Turkse troepen actief zijn. 

"We weten niet waar ze zijn"

Na de inval van Turkije hebben Koerdische troepen, die instonden voor de bewaking van de kampen zich moeten terugtrekken om hun dorpen te beschermen. "Ze hebben hun prioriteiten moeten verleggen in het verdedigen van hun eigen families. We hebben gezien dat zo'n 27 Europese kinderen in de regio rondzwerven. We weten niet waar ze zijn en in wiens handen ze zullen terecht komen", zegt De Pauw. 

De Pauw voegt eraan toe dat de kinderen niet ouder zijn dan 10 jaar. Zij vindt dat onze regering te weinig heeft gedaan om de kinderen te repatriëren. "Onze toenmalige meerderheidsregering besliste in 2017 om alle kinderen onder de 10 jaar naar hier te halen. Op dat moment was er geen enkele barrière. Nu worden ze samen met hun moeders overgeleverd aan willekeur."  

Meest gelezen