Videospeler inladen...

"Gespannen sfeer in Catalonië na veroordeling separatisten", confrontatie tussen politie en betogers bij luchthaven

In Catalonië zijn er een hele dag lang op verschillende plaatsen demonstraties gehouden na de veroordeling van negen separatisten voor hun rol in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. In de straten van Barcelona zijn vanavond duizenden mensen op de been gekomen om te protesteren. Er is ook grote hinder op de luchthaven van Barcelona door protest van betogers. Daar zouden ook tientallen gewonden gevallen zijn toen de politie chargeerde.  "De spanning is hier heel groot, maar in de rest van Spanje zijn de mensen voor de harde aanpak van de Catalaanse separatisten", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vanmorgen negen Catalaanse separatisten veroordeeld tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze krijgen die straf voor opruiing en misbruik van overheidsgeld, omdat ze in 2017 een referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië organiseerden. In heel Catalonië was er vandaag al protest en ook vanavond gaan de demonstraties door.

"De sfeer in Barcelona en Catalonië is heel gespannen. De hele dag verliep gespannen. De uitspraak kwam hier vanochtend binnen en de mensen gingen overal de straat op. Zowel in kleine dorpen als in de steden Barcelona en Girona", zegt correspondent Rop Zoutberg van uit Barcelona.

"Er zijn vanmiddag ook duizenden mensen naar het vliegveld van Barcelona gegaan om daar de internationale terminal te blokkeren. Dat is met veel succes gelukt. Er zijn uiteindelijk ongeveer zeventig vluchten geannuleerd. Er waren ook charges van de politie. Dat tekent de gespannen sfeer. Ook hier in Barcelona zijn er nog steeds demonstraties aan de gang."

Deze namiddag kwam het tot een confrontatie tussen de politie en betogers op de luchthaven (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Alle grote problemen in Spanje komen nu weer bij elkaar, stelt Zoutberg vast. "We hebben de problemen in Catalonië, Franco wordt straks opgegraven en we staan voor verkiezingen in Spanje. Het worden spannende weken in Spanje. Dit zijn niet de juiste dagen om het te hebben over samenwerking tussen de sociaaldemocraten en de Catalanen. De sociaaldemocraten hebben de Catalanen nodig om een regering te vormen."

Toch lijkt niets te wijzen op een snelle oplossing voor het Catalaanse probleem. "In de rest van Spanje wordt erg argwanend gekeken naar de stappen die de sociaaldemocraten in de richting van de Catalanen maken. Vergis je niet. De sympathie voor de Catalanen in Spanje is snel voorbij buiten Catalonië. In de rest van Spanje zijn de mensen voor de harde hand", besluit Rop Zoutberg.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het gesprek met Rop Zoutberg uit "Terzake" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Vreedzaam protest van 250 Catalanen bij Spaanse ambassade in Brussel

Ook in ons land is er vanmiddag al een protestactie georganiseerd door Catalanen. Ongeveer 250 demonstranten verzamelden bij de Spaanse ambassade in Brussel om te protesteren tegen de veroordeling van 9 Catalaanse separatisten.

"Het was een heel vreedzaam protest bij de Spaanse ambassade in Brussel. Het was af en toe luidruchtig, maar zo gaat dat er aan toe. Er waren ongeveer 250 deelnemers volgens de politiediensten. De actie was georganiseerd door de afdeling Brussel van ANC. Dat staat voor Assemblea Nacional Catalana. Dat is een burgerbeweging die strijdt voor een onafhankelijke staat Catalonië", zegt Willem Van Mullem.

"Een van de mensen die vandaag veroordeeld is tot een zware straf van negen jaar cel was Jordi Sanchez. Hij was de leider van ANC in Catalonië."

Bekijk het verslag van Willem van Mullem uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen