Videospeler inladen...

EU-ministers veroordelen Turkse inval in Syrië, geen Europees wapenembargo 

De Europese Unie veroordeelt unaniem de militaire inval van Turkije in het noorden van Syrië. Er komt geen formeel Europees wapenembargo, maar de lidstaten gaan er wel op toezien dat de Europese regels over het verbod van het leveren van wapens aan conflictgebieden worden toegepast. 

De Europese Unie moest de voorbije dagen lijdzaam toezien hoe de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië de hele regio destabiliseert, burgers opnieuw op de vlucht jaagt en de resultaten in de strijd tegen Islamitische Staat dreigt teniet te doen.

Daarom kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag bijeen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Na afloop zei Europees buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini dat de EU de Turkse inval in Syrië veroordeelt en dat het Turkije oproept om de militaire operatie te stoppen en zijn troepen terug te trekken. 

Er komt wel geen Europees wapenembargo tegen Turkije. Er is immers geen VN-resolutie die een embargo aan Turkije oplegt en bovendien is Turkije ook lid van de NAVO. Het is aan de lidstaten zelf om de levering van wapens aan Turkije stop te zetten. Volgens Mogherini is dat even effectief als een gezamenlijk Europees wapenembargo. Onder meer Nederland en Frankrijk hebben eerder al beslist geen wapens meer te leveren. 

Alhoewel er dus geen Europees wapenembargo komt, hebben de lidstaten afgesproken om "sterke nationale standpunten" in te nemen en de Europese richtlijnen over de export van wapens toe te passen. Die bepalen onder meer dat er geen wapens worden geleverd aan een land dat aanspraken maakt op buitenlands grondgebied of dat de stabiliteit in de regio verstoort. 

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met het besluit van de vergadering. "Er is een engagement van alle lidstaten om naar een sterk embargo te gaan. Dat zal ook zo zijn in België, ik heb daarover contact gehad met de minister-presidenten van de verschillende gewesten."

Herbekijk het verslag van journaalreporter Leen De Witte vanuit Luxemburg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen