Videospeler inladen...

Fonds dat kwetsbare mensen helpt energiefactuur te betalen, zit zelf krap bij kas: "30 miljoen extra per jaar nodig"

Bij wie het niet breed heeft, wegen de hoge energieprijzen enorm op het maandelijkse budget. Mensen die echt in moeilijkheden komen om hun stroomfactuur te betalen, kunnen, via het OCMW, beroep doen op het Fonds Gas en Elektriciteit. Alleen botst dat Fonds ook stilaan op zijn grenzen. Het heeft zeker 30 miljoen euro extra per jaar nodig.

Al jaren kampt ongeveer 1 op de 5 Belgen met energiearmoede, zo tonen cijfers van het Platform tegen Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting. In Vlaanderen heeft 3 procent van de mensen een betalingsachterstand, in Brussel en Wallonië lopen de cijfers zelfs nog veel feller op. 

Ook Jean heeft moeite om zijn energiefacturen betaald te krijgen. Bekijk de reportage uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Voor zulke mensen is er het Fonds Gas en Elektriciteit, dat via de OCMW's ondersteuning biedt aan mensen in energiearmoede, maar ook financieel kan bijspringen. Maar nu trekt dat fonds ook aan de alarmbel. De middelen voor het fonds zijn nu al 7 jaar lang bevroren op 53 miljoen euro per jaar. Het bedrag is dus al die tijd niet aangepast aan de gestegen levensduurte.

De elektriciteitsprijs is sinds de oprichting van ons fonds (in 2002, red.) verdubbeld

Bernard Hubeau, voorzitter van het Platform tegen Energiearmoede

"Dat betekent dat we niet kunnen inspelen op nieuwe verschijnselen", legt Bernard Hubeau uit, voorzitter van het Platform tegen Energiearmoede. "Meer en meer mensen in energiearmoede moeten worden geholpen, zo merken ook de OCMW's. Bovendien is de energiefactuur enorm gestegen. De elektriciteitsprijs is sinds de oprichting van ons fonds (in 2002, red.) verdubbeld. Door de bevriezing van onze middelen kunnen wij die trend niet volgen."

Pervers

Het Platform tegen Energiearmoede vraagt de regering niet alleen om de indexering weer toe te passen, maar ook jaarlijks nog eens 30 miljoen euro extra te injecteren in het Fonds Gas en Elektriciteit. "Dat is toch een peulschil in een grote begroting."

Dat geld zou bovendien idealiter uit de algemene middelen komen, zegt Hubeau. "Want als je de bijdrage op de consumptie van energie verhoogt, ga je de energieprijzen voor mensen met een laag inkomen nog verder omhoog duwen. Dat zou een pervers effect zijn ten aanzien van de meest kwetsbare mensen."

Meest gelezen