Het kamp Ain Issa in Noord-Syrië, waar verschillende gevangenen zijn gevlucht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nationale Veiligheidsraad komt woensdag samen, Hans Bonte vreest terugkeer gevluchte IS-gevangenen

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag samen naar aanleiding van de situatie in het Noorden van Syrië. Dat bevestigt het kabinet van premier Charles Michel (MR). De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) had in "De ochtend" gepleit voor een samenkomst van de Veiligheidsraad. Hij vreest dat gevluchte IS-gevangenen onderweg zijn naar Europa.

Die beslissing om de Veiligheidsraad te laten samenkomen, zou al even geleden genomen zijn. De Veiligheidsraad coördineert de Belgische reactie op veiligheidsbedreigingen. Vandaag was er al een bijeenkomst van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid, een ondersteunend orgaan.

Chaos op het terrein

Na het offensief van Turkije tegen de Koerden in het noorden van Syrië, heerst er chaos. Volgens de Koerden zijn al meer dan 800 buitenlandse vrouwen gevlucht uit het kamp Ain Issa in de regio. Daar zitten vrouwen en kinderen van IS-strijders gevangen. "De Koerden hebben hen gezegd dat ze hen niet meer konden bewaken omdat ze aangevallen worden. En de Syrische gevangenen zeggen dat iedereen weg moet", zegt VRT-journalist Rudi Vranckx vanuit de regio.

De burgemeester van Vilvoorde, van waaruit een pak IS-strijders destijds vertrokken zijn richting Syrië, uit nu zijn bezorgdheid. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt. Het is bijzonder merkwaardig dat dat al niet gebeurd is", zegt Hans Bonte. 

Als men ze niet begeleid naar de rechtbanken hier haalt, komen ze vroeg of laat terug naar Europa

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde (SP.A)

Allereerst vreest Bonte dat de gevluchte gevangenen onze richting uit zullen keren. "Het is al verschillende keren voorspeld dat ze zullen terugkeren naar Europa. Het is wellicht ook de reden waarom Paul Van Tigchelt aangeeft dat we ze begeleid moeten terugnemen om hier te berechten", zegt hij. "Als men dat niet doet, dan ben ik er zo goed als zeker van dat vroeg of laat mensen die ginder vastzaten in Europa zullen opduiken. Dat is ook wat internationale waarnemers voorspellen. En minister van justitie Koen Geens doet juist het omgekeerde", aldus Bonte.

Heel wat mensen leggen opnieuw contacten. Ze willen absoluut hun kleinkinderen terug

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde (SP.A)

De burgemeester wil dan ook dat de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt in ons land, om zicht te krijgen op de situatie en spanningen die ook in ons land voelbaar zijn te kunnen opvangen. "De Veiligheidsraad moet richtlijnen geven aan de lokale besturen en politiezones over hoe de conflicten hier moeten worden opgevangen", zegt Bonte. "Het is in alle eerlijkheid niet zo dat er al grote spanningen zijn, maar ik hoor wel van heftige discussies in Brussel", zegt hij.

"Met moet weten dat de toestand in Syrië ook hier emoties losweekt, waar Turkse mensen samenleven met Koerdische, waar Koerdische mensen samenleven met Marokkaanse, enzovoort. En België was helaas hofleverancier van Europeanen naar het IS-front. Voor Vilvoorde betekent dat dat er toch een 50-tal kinderen zijn geboren uit Belgische ouders. Nu ziet men bijna live op tv dat kampen vrijgemaakt worden en dat bewaking gelost wordt. Heel wat mensen leggen opnieuw contacten en krijgen opnieuw hoop. Ze bekijken wat ze kunnen doen, want ze willen absoluut hun kleinkinderen terug, want die hebben toch niets te maken met het conflict", aldus Bonte.

Bekijk het gesprek met Hans Bonte in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen