MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Partij van Orban krijgt klappen in Hongaarse gemeenteraadsverkiezingen

De lokale verkiezingen in Hongarije draaien slecht uit voor premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz. De verenigde oppositie haalt het burgemeesterschap in de hoofdstad Boedapest binnen, net als in bijna de helft van de andere grote steden. Dat Fidesz zo'n zichtbaar verlies lijdt, is de voorbije tien jaar niet gebeurd.  

Istvan Tarlos bestuurt al 9 jaar de Hongaarse hoofdstad Boedapest, maar daar is een einde aan gekomen. Met 70 procent van de stemmen geteld, ligt de kandidaat van de verzamelde oppositie Gergely Karacsony voorop. Hij haalt net een meerderheid (50,62 procent), terwijl Tarlos strandt op 44,29 procent.

Tarlos kreeg de steun van Fidesz, de almachtige partij van premier Orban. Dat die de hoofdstad en de meeste districten in de hoofdstad verliest aan de verenigde oppositie, komt als een verrassing, zegt onze correspondent Stefan Bos in de Ochtend op Radio 1. "Niemand had daar rekening mee gehouden. Karacsony betekent kerstfeest, en zijn feestende aanhang zei me dat het kerstfeest nu al in Boedapest begonnen is."  

Oppositie slaat de handen in elkaar

De oppositie heeft voor het eerst echt samengewerkt en zich achter gezamenlijke kandidaten geschaard. Een tactiek die heeft geloond zegt Bos, "want in bijna de helft van de grote steden (10 op 23) deed de oppositie het heel goed, dat is de afgelopen jaren nooit gebeurd." 

Fidesz doet het nog goed in de kleinere plaatsen en op het platteland. De partij van Orban haalt nog meer dan 50 procent, maar dat is veel minder dan vroeger zegt Bos. "Wat toch wel merkwaardig is, want Orban heeft vrijwel alle media in handen."

Dat Fidesz nu een tik krijgt heeft volgens Bos niet alleen te maken met het feit dat de oppositie beter samenwerkt. In Hongarije was er veel ophef over een schandaal waarin een burgemeester van de partij van Orban betrokken was. Een blog lekte een video waarin Zsolt Borkai te zien is in een orgie op een jacht. De man, die al van corruptie beticht wordt, was in het gezelschap van een omstreden zakenman.  "Dat heeft geleid tot afkeer bij de mensen," denkt Bos, "omdat Fidesz zich opwerpt als pro familie en een heel christelijke partij. Dan is zo'n gedrag wel hypocriet."

In Hongarije heeft Fidesz een sterke machtsbasis op het lokale niveau, dat de oppositie daar nu op kan inbreken, is zeker bemoedigend voor die oppositie zegt Bos. "Premier Orban zal zeker niet blij zijn met dit resultaat." 

Meest gelezen