AFP or licensors

Inheemse leiders Ecuador eisen het ontslag van twee ministers

De belangrijkste inheemse organisatie van Ecuador eist het vertrek van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie als "een gebaar van sociale vrede". Dat deed ze tijdens een vergadering met president Lenin Moreno.

De inheemse leiders veroordeelden de harde repressie van de manifestaties, waarbij sinds 3 oktober al 6 doden en meer dan 1.300 gewonden vielen.

"Er is een sociale crisis geweest en de mensenrechten zijn niet gerespecteerd, met buitensporig geweld tegen de bevolking en terrorisme van de staat", dus "als een gebaar van sociale vrede vragen we het onmiddellijke vertrek van deze twee ministers." Dat verklaarde Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (Conaie), tijdens de vergadering met de regering, die op televisie werd uitgezonden.

Gisteren kwamen de verschillende partijen voor het eerst samen in hoofdstad Quito. Zo hoopt men een einde te maken aan de sociale crisis en de grimmige straatprotesten.

De inheemse gemeenschap, die een kwart van de bevolking vertegenwoordigt, leidt het protest tegen economische hervormingen die de regering wil doorvoeren na een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Meest gelezen