Videospeler inladen...

Syrische troepen rukken op, Turkse president Erdogan: "Vastberaden om operatie verder te zetten"

Eenheden van het Syrische regeringsleger rukken verder op in het noorden van het land om de Koerdische strijders bij te staan in hun strijd met Turkije. Voor Turkije - dat het offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië enkele dagen geleden begon - liggen de kaarten daardoor een stuk complexer dan voorheen. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaart dat hij vastberaden is om door te gaan met de operatie "tot aan de eindoverwinning".  

De strijd in het noorden van Syrië evolueert voortdurend sinds Turkije vorige week de aanval heeft ingezet op de Koerdische YPG-strijders. Woensdag stuurde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan militairen naar Noord-Syrië om een bufferzone van 30 km te veroveren op de Koerden. Turkije beschouwt de Koerdische YPG-strijders als terroristen. Erdogan kreeg vrij spel toen Amerikaans president Donald Trump (de zondag voordien) bekendmaakte Amerikaanse elite-soldaten terug te trekken. Gisteren gaf Trump nog het bevel om alle Amerikaanse troepen in het gebied weg te trekken, in totaal een duizendtal soldaten. "Omdat het bloedige conflict tussen Turkije en de Koerden erger wordt met het uur", aldus Mark Esper, de Amerikaanse topman binnen Defensie.

Intussen hebben afgelopen weekend honderden familieleden van IS-strijders, die gevangen zaten in Noord-Syrië, van de chaos gebruik gemaakt om te ontsnappen. Het was mede dankzij de Koerdische strijders dat terreurgroep IS (Islamitische Staat) verslagen werd. Volgens de Turkse autoriteiten echter hebben de Koerdische strijders de IS-gevangenen doelbewust laten ontsnappen om chaos te creëren, iets wat de Amerikaanse president Trump ook lijkt aan te geven. 

De Koerdische strijders sloten dit weekend dan weer een opmerkelijke alliantie: ze krijgen nu de - militaire - steun van het regime van president Assad. Assad wil namelijk, zoals VRT-journalist Jens Franssen in dit artikel al uitlegde, zijn land herwinnen na acht jaar burgeroorlog. En de Syrische regeringseenheden rukken verder op in het noorden van Syrië. Op verschillende strategische plaatsen wappert intussen al de officiële Syrische vlag. 

Turkije staat nu tegenover een veel sterkere alliantie

VRT-journalist Jens Franssen verblijft aan de Turks-Syrische grens en zag vannacht alvast op beelden zwaar materieel, zoals tanks, van het Syrische leger passeren. "Dat Syrische leger heeft ook helikopters en gevechtsvliegtuigen", merkt hij op.

Wat betekent dat concreet voor Turkije? "Turkije staat niet langer alleen tegenover de Koerdische strijders, maar tegenover een veel sterkere alliantie. En dat zeker als je weet dat het Syrische regime alleen kan overleven dankzij de hulp en steun van een aantal bondgenoten, zoals Iran en vooral Rusland", aldus Franssen.

Een nauwe medewerker van het Kremlin heeft intussen laten weten dat de Turkse inval in Noord-Syrië "niet echt" compatibel is met de territoriale integriteit van Syrië, waar Moskou steeds op heeft gehamerd. "We plannen iets te doen", liet de Kremlin-medewerker nog weten. Wat dat mag zijn, verduidelijkte de man niet. Mogelijk denkt Rusland in de eerste plaats vooral aan diplomatiek overleg.

De kaarten van Turkije liggen hoe dan ook heel wat ingewikkelder", vertelt Franssen. "Turkije heeft zich acht jaar lang relatief uit het conflict in Syrië gehouden, maar wordt er nu heel snel en helemaal ingezogen."

(lees verder onder foto's)

De Russische president Poetin vorig jaar met de Syrische president Assad.
De Turkse president Erdogan
Turkish Presidency

Turks offensief gaat verder

Vanuit verschillende hoeken wordt zeer negatief gereageerd op het Turkse offensief. De Europese Unie veroordeelt unaniem de militaire inval van Turkije in het noorden van Syrië, al komt er geen formeel Europees wapenembargo. De Amerikaanse president Trump maakt dan weer gewag van mogelijke forse sancties tegen Turkije.

Al die uitlatingen maken kennelijk geen indruk op de Turkse president Erdogan. "Wij zijn vastberaden om door te gaan met de operatie tot het einde, zonder rekening te houden met de bedreigingen. Onze strijd zal doorgaan tot de uiteindelijke overwinning."

Dat offensief wordt inderdaad verdergezet. "De Turken zijn nog altijd aan het bombarderen, zowel met gevechtstoestellen als met artillerie", weet VRT-journalist Jens Franssen. "De gevechten zitten al relatief diep. Op bepaalde punten zit het Turkse leger samen met hulp van Turksgezinde milities al zo'n 25 kilometer diep in het Koerdische gebied."

Bekijk de laatste stand van zaken en de analyse van VRT-journalist Jens Franssen van aan de Turks-Syrische grens:

Zijn we vertrokken voor een lange oorlog?

VRT-journalist Rudi Vranckx zit momenteel tussen Qamishli, de hoofdplaats van de Koerden, en de Iraakse grens. Hij is met zijn ploeg vannacht moeten vluchten. "We zijn in het holst van de nacht uit ons bed gelicht met de melding dat de Syriërs eraan komen", zegt Vranckx op Studio Brussel. "Er heerst chaos aan de Syrische checkpoints. We maken hier de volle omwenteling mee."

Volgens Vranckx hadden de Koerdische strijders geen andere optie dan in zee te gaan met president Assad. Maar het is een "zure deal". "De Koerden zijn in de steek gelaten door de Amerikanen, de wereld deed niets en ze zitten onder grote druk van de Turken." Vranckx sprak met een leider van de Koerden ter plekke. Volgens die leider was het kiezen tussen "een volksuitroeiing of genocide" en deze "toegeving".  

Lees voort onder de reportage van Rudi Vranckx uit "Terzake":

De Verenigde Staten hebben op drie dagen hun positie in de regio kwijtgespeeld

Hamvraag is nu of Turkije het offensief gaat voortzetten als Assad aan de grenzen staat met zijn troepen, mét steun van de Russen? "Het is een heel nieuwe machtsverhouding", ziet Vranckx. Hij vraagt zich af hoe de Amerikanen nu over de zaak denken. "Zijn er geen Amerikaanse generaals die zich in de haren krabben? De Verenigde Staten hebben op drie dagen hun positie in de regio kwijtgespeeld. Ze zijn alle troefkaarten kwijt."

Vranckx waagt zich niet aan de uitspraak dat Syrië opnieuw vertrokken is voor een lange oorlog. "Het kan zijn dat ze zich allemaal terugtrekken op hun stellingen. En dat ze het niet laten escaleren, dat de Turken de Syriërs niet aanvallen. Dan wordt dit conflict bevroren. Alleen... dan zijn de Amerikanen uit het land en hebben de Koerden het spel verloren.  

Rudi Vranckx moest Syrië verlaten en is nu in Irak. "Terzake" sprak met hem. Bekijk hieronder het gesprek en zijn reportage uit het noorden van Syrië:

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het volledige gesprek met Rudi Vranckx op StuBru:

© VRT - 2018

Meest gelezen