Videospeler inladen...

Johan Vande Lanotte gaat aan de slag bij advocatenkantoor Walter Van Steenbrugge

Johan Vande Lanotte (SP.A) slaat een nieuwe richting in, nu zijn actieve politieke carrière ten einde is. Hij gaat aan de slag bij het advocatenkantoor van meester Walter Van Steenbrugge, waar hij zich vooral zal bezighouden met mensenrechten. "Club Brugge haalde Simon Mignolet, Real Madrid haalde Eden Hazard en VSA (Van Steenbrugge Advocaten) haalde Johan Vande Lanotte." Met die woorden benadrukte advocaat Walter Van Steenbrugge dat hij met de komst van Vande Lanotte "een toptransfer" heeft gedaan.

Het einde van zijn informatieopdracht, vorige week, was voor Johan Vande Lanotte meteen ook het einde van zijn actieve politieke carrière. Hij blijft dit academiejaar nog actief aan de UGent, als professor Grondwettelijk Recht, maar daarna stopt ook zijn carrière aan de universiteit. Het is dus tijd voor iets nieuws en dat ligt in de lijn van zijn voorbije leven(s): hij wordt Senior Legal Counsel bij Van Steenbrugge Advocaten, gespecialiseerd in mensenrechten. Het kantoor wil tegen mei volgend jaar in Genève een Turkijetribunaal organiseren.

De grootse vijand van de mensenrechten is de stilte

Johan Vande Lanotte

Strijd tegen folteringen in Turkije

Dat Turkijetribunaal moeten we zien als een niet-officiële rechtbank die bemand wordt door 5 à 6 experts in de mensenrechten. Zij zullen getuigenissen verzamelen en rapporten maken over de folteringen en schendingen van de mensenrechten in Turkije, in de nasleep van de staatsgreep van 2016. De staat Turkije zal zich daar ook kunnen verdedigen. Bedoeling is om meer internationale aandacht te krijgen voor de problematiek.

Videospeler inladen...

Een jurist mag meer dan een politicus

Van Steenbrugge en Vande Lanotte vinden het vreemd dat geen enkel Europees land ooit officieel klacht neerlegde tegen de wantoestanden in Turkije, waarover mensen getuigen. Het gaat dan over systematische foltering, ontvoering, onthouden van medische bijstand, het opsluiten van politieke tegenstanders en het vernietigen van de persvrijheid. Politiek lag het blijkbaar te gevoelig om die onderwerpen op tafel te brengen, omdat president Erdogan dan kon besluiten om de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, die in zijn land worden opgevangen, toch naar Europa te laten komen.

Maar een jurist hoeft zich niets aan te trekken van politieke omstandigheden, vindt Vande Lanotte. Vandaar dat hij met het tribunaal zo veel mogelijk getuigenissen van folteringen en wanpraktijken wil bundelen en laten voorkomen, al was het maar om meer ruchtbaarheid te geven aan het onderwerp.

Wat met de politieke kleur van Vande Lanotte?

Meester Van Steenbrugge maakt zich geen zorgen over de politieke kleur of achtergrond van Johan Vande Lanotte. Hij is namelijk geen actief politicus meer, en hij is aangetrokken voor zijn juridische kennis, niet voor zijn politieke kleur. Van Steenbrugge maakt zich sterk dat zijn advocatenkantoor nu dus geen politieke kleur krijgt.

Dit is de intellectuele thuiskomst van Johan Vande Lanotte.

Walter Van Steenbrugge, advocaat
Videospeler inladen...

Volgend jaar 65, tijd om uit te bollen?

Volgend jaar wordt Johan Vande Lanotte 65, maar van uitbollen is geen sprake. Hij moet volgend jaar stoppen aan de universiteit en zal daarna alleen nog bij het advocatenkantoor van Van Steenbrugge werken, tot zijn 70ste. Wie gedacht had dat er een rustig pensioen aankwam, zit fout. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen