Videospeler inladen...

Met Filip en Mathilde de trein op naar Luxemburg: het staatsbezoek in 4 vragen

Koning Filip en koningin Mathilde gaan op staatsbezoek naar het Groothertogdom Luxemburg. Voor het eerst nemen ze voor een staatsbezoek een speciaal ingelegde "regeringstrein". Die vertrekt iets over acht uur vanmorgen, symbolisch vanuit het station Brussel-Luxemburg. Donderdagavond keert de speciale trein terug. Wie mag mee naar ons kleinste buurlandje? Wat gaan ze er doen? Wat voor nut heeft zo’n bezoek aan zo’n dichtbij land? En geeft de koning met zijn trein een signaal?

1. Wie mag mee naar Luxemburg?

In totaal gaan 207 mensen mee op staatsbezoek. Dat zijn er meer dan het laatste Europese staatsbezoek, naar Portugal vorig jaar, en dat naar ons kleinste buurlandje. Zes toppolitci tekenen present: zoals altijd de minister van Buitenlandse Zaken, en ook alle ministers-presidenten.

Al gaan de ministers niet allemaal mee van het begin tot het einde. Kersvers Vlaams minister-president Jan Jambon geeft op zijn allereerste staatsbezoek al meteen forfait op de eerste en de laatste dag. Ook Waals minister-president Elio Di Rupo heeft nog meetings en sluit aan vanaf het staatsbanket, op de eerste avond.

Naar goede gewoonte sinds Filip koning is, gaan er ook veel zakenmensen mee op staatsbezoek, in totaal 64 bedrijfsleiders. Voor hen is het staatsbezoek een handelsmissie. Behalve de bedrijfswereld neemt de koning graag ook de academische wereld mee. Negentien rectoren of bazen uit de academische wereld zijn van de partij.

Filip en Mathilde vertrekken met hun delegatie.

2. Wat gaan we daar doen?

Opvallend is opnieuw de aandacht voor groene thema’s: Filip en Mathilde brengen een bezoek aan het Biodiversum, een natuur- en boscentrum in een opmerkelijk gebouw in een natuurgebied, waar ze aandacht hebben voor circulair bouwen. En banken en bedrijven praten tijdens een seminarie over hun klimaatactieplannen en hoe ze een omslag kunnen maken naar minder CO2-uitstoot. 

Ook de ruimtevaart staat prominent op de agenda. De koning luistert naar hoe ons land en Luxemburg nieuwe ruimtevaartuitdagingen gaan aanpakken. Hij bezoekt ook een centrum voor satellietcommunicatie, terwijl de koningin zich onderdompelt in gezondheid en onderwijs.

Baby Pia
Mathilde focust onder meer op medische innovatie, zoals digitale gezondheid en medische apps. En ook innovatieve behandelingen voor spinale musculaire atrofie, de zeldzame maar dodelijke ziekte, waar baby Pia aan lijdt. Een ziekte waardoor spieren nauwelijks werken, en die we nu allemaal kennen sinds de succesvolle benefietactie voor baby Pia.

De koningin pikt ook een aantal nieuwe onderwijsmethodes mee, zoals bijvoorbeeld hoe talen invloed kunnen hebben op de wiskundeles.

Op familiebezoek
Maar beginnen doet een staatsbezoek natuurlijk altijd met verwelkomd worden, en in Luxemburg gebeurt dat door de familie. Het is zijn neef Groothertog Henri, die koning Filip opwacht aan het station. Henri is de zoon van Joséphine-Charlotte, de zus van koning Albert. 

Nicht Maria Teresa is er niet bij. De groothertogin laat zich verontschuldigen omdat ze herstelt van een knieoperatie. Ze laat zich vervangen door de jongere generatie. Erfgroothertog Guillaume schuift mee aan voor de familiewelkomstlunch, samen met zijn vrouw Stéphanie de Lannoy.

Stéphanie zal Mathilde vergezellen op haar bezoeken zonder Filip. Bijzonder is dat Stéphanie Belgisch is. Geboren in Ronse, en opgegroeid in de provincie Henegouwen. En zo blijven de Luxemburgse royals banden hebben met België.

Ons koninklijke paar met groothertog Henri en Maria Teresa.

3. Wat voor nut heeft een staatsbezoek aan zo’n dichtbij land?

Veel nut. Onderschat onze samenwerking met Luxemburg niet, horen we bij minister-president Jambon. Hij doet uiteindelijk maar één dag mee door een overvolle agenda, maar hij had liever het volledige bezoek gevolgd. De Benelux is heel belangrijk, klinkt het, en zo’n staatsbezoek zorgt voor belangrijke contacten. 

Volgens Buitenlandse Zaken zijn de relaties tussen België en Luxemburg hecht en intens, zelfs uitzonderlijk. Vanzelfsprekend door de familiebanden tussen de staatshoofden, maar ook die tussen gewone burgers. Minstens 24.000 Belgen wonen in Luxemburg, op zo'n 610.000 inwoners.

Daar bovenop steken elke dag 46.000 Belgen de grens over om in Luxemburg te gaan werken. En er studeren ook veel Luxemburgse studenten in België.

Onderschat onze samenwerking met Luxemburg niet
Minister-president Jan Jambon

Klein maar groots
België en Luxemburg zijn misschien kleine landen in het hart van Europa, maar in de Europese Unie boksen ze beide boven hun gewicht. Niet voor niets worden er veel belangrijke functies ingevuld door Luxemburgers en Belgen. 

Politici en bedrijven en academici, én de royals, praten tijdens het staatsbezoek over hoe de twee landen samenwerken, en nog meer kunnen samenwerken: in defensie, in de ruimtevaart, in circulair bouwen, in een duurzame mobiliteit, in medische innovatie, onderwijs, in het film- en tv-maken. En dat praten gebeurt via seminaries en presentaties en symposia, én via netwerken, in lunches en met cocktails en drinks.

4. Geeft de koning met de trein een signaal?

Normaal gezien staat voor staatsbezoeken een regeringsvliegtuig klaar op Melsbroek, nu nemen Filip en Mathilde hun delegatie mee op de trein. Luxemburg is natuurlijk te dichtbij om naartoe te vliegen. Maar op het staatsbezoek naar Nederland, in 2016, ging ons koningspaar nog met de auto.

De trein is een ecologisch verantwoord alternatief, klinkt het op het paleis. En het geeft hen de kans om zich samen met de delegatie te verplaatsen. Dat de koning niet doof is voor de klimaatuitdagingen, weten we al.

Dat heeft hij al laten blijken nog voor de klimaatrebellen van Extinction Rebellion vorig weekend in de voortuin van zijn paleis geklauterd waren en hem opriepen de noodtoestand voor het klimaat uit te roepen. Hij draagt graag een steentje bij. En dus legde het paleis een speciale regeringstrein in.

Rebelse deelnemers
Alleen gaat niet iedereen mee met de trein. Opvallend zijn de politici. Van de zes die meegaan, stappen er maar twee mee op de trein: Brussels minister-president Vervoort en minister-president Paasch van de Duitstalige Gemeenschap.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders is al in Luxemburg, voor een overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de Turkse inval in Syrië en over de brexit. De rest (Jambon, Di Rupo, en Jeholet, minister-president van de Waals-Brusselse Federatie) komt na met de auto. En ook andere deelnemers komen op eigen kracht naar Luxemburg. Op de 207 deelnemers sporen er 91 naar ons kleinste buurlandje.

Herbekijk de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen