Waarom een nepfilmpje met een moordende president Donald Trump de gemoederen doet oplaaien in de VS

Een extreem gewelddadig filmpje met de president in de hoofdrol veroorzaakt ophef in de VS. De makers monteerden het hoofd van president Trump op het lichaam van een man die een slachtpartij aanricht op critici en journalisten. De video werd vorige week getoond op een driedaags congres van een pro-Trump groepering. Locatie: een golfresort in Miami, eigendom van president Donald Trump.

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders schreeuwt het uit wanneer zijn haar in brand wordt gestoken. Voormalig president Barack Obama wordt verpletterd tegen een houten spreekgestoelte. 

Het zijn maar enkele scènes uit de nepvideo, waarin naast mediabedrijven zoals CBS, BBC en CNN ook bekende politieke tegenstanders zoals  Hillary Clinton, John McCain en Mitt Romney gewelddadig aangevallen worden door een nepversie van president Donald Trump. 

De gezichten van acteurs zijn vervangen door logo’s van kritische mediabedrijven en gezichten van Trumps tegenstanders. De nepvideo eindigt met een scène waarin een triomferende president het hoofd met het CNN-logo spietst. Alles gebeurt in de zogenaamde "Kerk van Fake News".  

Het zou gaan om een parodie op de film "Kingsman: The Secret Service". Het filmpje blijkt al een jaar geleden gepubliceerd te zijn door TheGeekzTeam, een kanaal op YouTube dat geregeld pro-Trumpvideo’s publiceert. Maar het raakt nu pas bekend door de vertoning tijdens de bijeenkomst van de pro-Trump groepering American Priority in Florida.

Onder de aanwezigen: de Republikeinse gouverneur van Florida, zoon Donald Trump Jr  en ex-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. Zij beweren dat ze de video niet gezien hebben. “Ik was me niet bewust van de video en ik ben tegen geweld tegen om het even wie”, aldus Sanders. 

Geen reactie van de president

De organisatoren van de conferentie distantieerden zich al van het filmpje, dat blijkbaar zonder toestemming getoond werd in een kleiner zaaltje, maar niet in de hoofdzaal. “Wij hebben altijd politiek geweld veroordeeld en blijven dat doen”, zegt organisator Alex Phillips.  

Maar het blijft wachten op een reactie van president Donald Trump zelf. Volgens woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis heeft de president het clipje nog niet gezien.  

De video toont trouwens het logo van de herverkiezingscampagne van president Donald Trump in 2020, maar ook de campagnewoordvoerder ontkent dat het team Trump hier iets mee te maken heeft. 

Toch waren de afgebeelde mediabedrijven en tegenstanders al vaker het doelwit van president Donald Trump. Sinds zijn verkiezingsoverwinning in 2016 heeft hij al herhaaldelijk mediabedrijven die kritisch over hem berichten als “fake news media” en “vijand van het volk” bestempeld.

In 2017 retweette hij nog een filmpje waarin hij worstelde met een persoon wiens hoofd vervangen werd door het CNN logo. 

Aanzet tot geweld?

Intussen drukken Amerikaanse media hun afschuw uit over de beelden. Nieuwszender CNN eist in een verklaring dat president Donald Trump zich duidelijk distantieert, omdat het geweld tegenover de media zou promoten. Ook de Vereniging van Witte Huis correspondenten vindt dat alle Amerikanen dit geweld tegen journalisten moeten afkeuren.

Ook Cindy McCain de weduwe van voormalig Republikeins presidentskandidaat John McCain reageert onthutst. Dit schendt elke norm die onze samenleving van haar leiders verwacht.

De Democratische presidentskandidaat Beto O’Rourke noemt de video "niet grappig" en vreest dat mensen hierdoor vermoord zullen worden.

De video is vooral choquerend in de grotere context van wapengeweld in de VS. 

Tom Van de Weghe

Het nepfilmpje is een voorbeeld van de zogenaamde meme-oorlogen die steeds heviger woeden op het internet. Ze zitten niet langer weggestoken in een obscuur hoekje van het internet, maar ze worden openlijk getoond.

De video is vooral choquerend in de grotere context van wapengeweld in de VS. Het openlijk aanzetten tot haat tegen politieke tegenstanders en nieuwsbedrijven zorgt niet alleen  voor ontmenselijking en demonisering, maar  suggereert ook dat geweld is toegelaten.

Eerder dit jaar werd een Trump-aanhanger veroordeeld tot 20 jaar cel omdat hij 13 pijpbommen had gestuurd naar belangrijke Democraten. Die politici zijn ook allemaal afgebeeld in deze nepvideo.

Meest gelezen