Videospeler inladen...

Nieuwe spectaculaire beelden van  unieke "bubbelnetjacht" bultrugwalvissen

Amerikaanse onderzoekers hebben nieuwe spectaculaire beelden kunnen maken van bultrugwalvissen tijdens hun speciale "bubbelnetjacht". Naast dronebeelden van het fenomeen zijn er nu ook beelden vanop de rug van één van de jagende bultruggen. Deze beelden dragen bij aan het onderzoek naar de techniek zelf, maar ook naar het veranderende voedingspatroon en migratiegedrag van de gigantische zoogdieren.

De "bubbelnetjacht" van de bultrugwalvissen, waarnaar een team Amerikaanse onderzoekers de afgelopen maanden onderzoek voert, is een uniek samenwerkingsverband van enkele tot tientallen bultrugwalvissen. Daarbij cirkelen enkele exemplaren rond een school vissen (meestal haring) of krill, waarbij de walvissen bubbels blazen uit hun spuitgaten. De prooi raakt daardoor gevangen in een vortex van bubbels en wordt naar het oppervlak gedreven. Daar scheppen de walvissen dan duizenden vissen tegelijk op met hun gigantische bek.

Deze jachttechniek is uniek voor de bultrug, maar wordt enkel beoefend door een fractie van de soort die in de zomermaanden van Hawaii naar Alaska migreert. In de visrijke gebieden ten zuidoosten van Alaska eten de bultruggen zich vet tijdens de zomerperiode voor de wintermaanden. Het is maar een fractie van alle bultruggen die deze wateren opzoeken, die de techniek gebruiken. Normaal is de bultrug een solitair zoogdier, maar hiervoor werken de dieren wel samen, wat de jacht nog intrigerender maakt. Het is ook geen instinctief aangeleerde techniek, maar iets dat de dieren aanleren.

Nieuw perspectief

Het fenomeen is al lang gekend en veel onderzocht. Dat onderzoek is dan meestal op basis van wat men aan het oppervlak kan zien en een enkele keer met data van onder water. Er zijn ook al verschillende keren dronebeelden van de unieke jachttechniek gemaakt. Zo legde ook het team van BBC Earth de "bubbelnetjacht" vast voor haar documentairereeks:

Wat vernieuwend is aan dit onderzoek is het perspectief van de jacht vanaf de rug van één van de jagende bultruggen.  "Met de dronebeelden zien we hoe de bubbelnetten gevormd worden als ze aan het oppervlak komen en hoe de prooidieren in het net naar het oppervlak komen, terwijl de camera’s op de walvissen de techniek vanuit het perspectief van de dieren geeft. Die twee samenvoegen is erg spannend", zegt Lars Bejder, directeur van het "Marine Mammal Research Program" van de Universiteit van Hawaii dat het onderzoek mee leidt.

Onderzoek naar dalende bultrugpopulatie

De beelden kaderen in een veel breder onderzoek naar een verklaring voor een daling in de bultrugpopulatie die in de Stille Oceaan leeft. Wereldwijd gezien doet de populatie bultruggen het sinds kort wel weer goed, na een babyboom bij de populatie die rond de oceanen van Antarctica leeft. 

"In Hawaii paren en rusten de walvissen. Wanneer ze naar Alaska zwemmen, is dat om zich te voeden. Wij willen nu onderzoeken wat die hele migratie de walvis kost en hoeveel ze moeten eten om die migratie te overleven", zegt Bejder van de Universiteit van Hawaii. Aan de hand van deze en andere beelden en data, kunnen de wetenschappers de voedingspatronen en het migratiegedrag van de bultruggen analyseren. Verschuivende habitats, minder prooien en de klimaatsverandering zouden een impact kunnen hebben op de walvispopulatie die pendelt tussen Hawaii en Alaska. De reis van Hawaii naar Alaska is een tocht van bijna 5000 kilometer en vergt dus veel van de gigantische zoogdieren.

Bultrugwalvissen kunnen tot 16 meter lang worden en 30 ton wegen.
© Dave Fleetham - creative.belgaimage.be

Meest gelezen