AFP or licensors

Nobelprijs Economie gaat naar experimenteel onderzoek rond armoede

De Amerikanen Esther Duflo, haar man Abhijit Banerjee en Michael Kremer hebben de 50e Nobelprijs Economie gewonnen. De drie houden zich bezig met experimenteel onderzoek rond wereldwijde armoede.

Esther Duflo (46) is een Frans-Amerikaanse professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Samen met haar Indiaas-Amerikaanse man Abhijit Banerjee (58, ook een prof aan het MIT) en met de Amerikaan Michael Kremer (54, professor aan de universiteit van Harvard) - vandaag medewinnaars van de Nobelprijs Economie - gaat ze op zoek naar oorzaken en oplossingen voor wereldwijde armoede. De drie doen dat door de grote economische theorieën over armoede terug te brengen tot en te toetsen aan heel concrete, micro-economische veldtesten in ontwikkelingslanden.

Hun onderzoek heeft "ons vermogen om wereldwijde armoede te bestrijden aanzienlijk verbeterd", laat de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen weten.  "In nauwelijks twee decennia heeft hun nieuwe op experiment gebaseerde benadering de ontwikkelingseconomie getransformeerd, en dat is nu een bloeiende onderzoekstak."

Jongste ooit

Duflo, die in 2013 nog deel uitmaakte van het team raadgevers dat de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama moest bijstaan, is de jongste winnares ooit van de Nobelprijs Economie. Ze is bovendien nog maar de tweede vrouw die de prijs krijgt, na Elinor Ostrom in 2009.

In de Verenigde Staten hoort ze bij de meest bekende economen van het land. Maar ook in ons land staat ze al jaren hoog aangeschreven. Zo kreeg ze in 2010 een eredoctoraat aan de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL). Haar echtgenoot Abhijit Banerjee van zijn kant ontving in 2014 een eredoctoraat van de KU Leuven.

830.000 euro

De Nobelprijs Economie is eigenlijk geen officiële Nobelprijs, omdat hij niet wordt uitgereikt door de Nobelstichting, maar door een commissie van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen. Om helemaal correct te zijn, gaat het dus om de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs is een kleine 830.000 euro waard, een som die de drie zullen moeten delen.

Uit ons archief: bekijk hier een interview met Esther Duflo uit 2011,  in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen