Videospeler inladen...

Advocaat Puigdemont over aanhoudingsbevel: "Procedure voor eventuele overlevering aan Spanje kan maanden duren"

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft opnieuw een Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de voormalige minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont. Die verblijft al bijna 2 jaar in ons land. Zijn advocaat, Paul Bekaert, benadrukt dat Puigdemont het aanhoudingsbevel zal aanvechten en dat die procedure maanden kan duren. Eerder vandaag had het hof negen separatistische Catalaanse politici veroordeeld tot zware straffen. 

Puigdemont riep in 2017 na een referendum de onafhankelijkheid van Catalonië uit, maar vluchtte nadien met enkele van zijn ministers naar ons land. Spanje schreef daarop een internationaal aanhoudingsbevel tegen Puigdemont uit, onder andere voor "rebellie". Maar omdat ons land dat begrip niet kent, werd de Catalaanse leider niet overgeleverd. Uiteindelijk trok Spanje het aanhoudingsbevel daarop weer in. 

In het nieuwe bevel wordt de aanhouding van Puigdemont gevraagd voor opruiing en misbruik van overheidsgeld. Dat laatste gaat over geld van Catalaanse ministeries, dat gebruikt is om een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid te organiseren. Er is dus geen sprake meer van rebellie, wat het mogelijk gemakkelijker maakt voor de Belgische justitie om op het verzoek in te gaan. De negen separatisten die vanmorgen veroordeeld zijn, zijn ook niet schuldig bevonden aan rebellie. 

Puigdemont zelf hield vanmiddag een persconferentie in Brussel over de veroordeling van zijn negen kompanen, maar ging niet dieper in op het aanhoudingsbevel dat tegen hem is uitgeschreven. Zijn Belgische advocaat Paul Bekaert gaf meer uitleg in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Het gerucht deed al langer de ronde dat er een nieuw aanhoudingsbevel zou komen. Het is nu wel merkwaardig dat het enkel tegen Puigdemont is uitgeschreven, en niet tegen de andere twee gevluchte politici. Maar wat daar achter zit, weet ik niet."

Bekaert bevestigt dat de aanklacht 'rebellie' deze keer niet meer in het aanhoudingsbevel voorkomt: "De negen die vanmorgen zijn veroordeeld, zijn daar ook voor vrijgesproken, omdat er geen geweld is gebruikt. En dus valt die aanklacht ook voor Puigdemont weg. Op zich verandert dat niet zoveel. Het gaat nu nog over opruiing en verkeerd gebruik van overheidsgelden. Er moet nu onderzocht worden of dat ook in België strafbaar zou zijn."

Volgens de advocaat is een eventuele overlevering nog niet voor morgen. Het aanhoudingsbevel moet nu aan het Brusselse parket bezorgd worden. "Daarna moet het naar de rechtbank, dan naar het hof van beroep, dan het Hof van Cassatie. Als het ons meezit, kan dat maandenlang duren. Alles is nog mogelijk."

Bekaert benadrukt in "Terzake" nog verschillende pijlen op zijn boog te hebben om de uitlevering aan te vechten. "Het is niet zo dat derde keer goede keer is", luidt het. Zo suggereert hij eventuele procedures in Luxemburg en Straatsburg, die respectievelijk bevoegd zijn voor aanhoudingsmandaten en de mensenrechtenschendingen.

Bekijk hier een fragment van de persconferentie van Puigdemont:

Videospeler inladen...

De advocaat reageerde ook erg teleurgesteld op de veroordelingen van vanmorgen, en op de reactie van de Europese Unie daarop: "Stel je voor dat dit in Hongarije zou gebeuren, een parlementsvoorzitster die elf jaar straf krijgt omdat ze punten op de agenda van het parlement heeft gezet. Of een vicepresident die 13 jaar krijgt, of ministers die vervolgd worden voor zuiver politieke daden: de wereld zou te klein geweest zijn. Maar nu houdt Europa de Spaanse conservatieve partij de hand boven het hoofd. En vooral de christendemocraten beschermen hun Spaanse collega's." 

Herbeluister hieronder het gesprek met advocaat Paul Bekaert in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het interview met advocaat Paul Bekaert:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter André Vermeulen geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen