Archiefbeeld Getty Images. Strand Le Touquet-Paris-Plage.

Twee jonge, Iraakse migranten dood teruggevonden op strand in Noord-Franse Le Touquet

Twee jonge Iraakse migranten zijn vandaag dood teruggevonden op het strand van de Noord-Franse badplaats Le Touquet. Dat meldt de prefectuur van Pas-de-Calais. Volgens de prefectuur van Pas-de-Calais zou het de eerste keer zijn dat er in deze regio verongelukte migranten aanspoelen. Vlakbij de lichamen werd ook een bootje teruggevonden met roeispanen en een reddingsvest.

Rond 11 uur vanmiddag trof een voorbijganger een lichaam aan op het strand van Le Touquet-Paris-Plage, een populaire, toeristische badplaats aan de Opaalkust, 70 kilomter ten zuiden van Calais. Het gaat om het lichaam van een 17-jarige Koerdische Irakees. Bij het toekomen van de hulpdiensten was de jongeman al overleden. In de namiddag vond een andere voorbijganger een tweede levenloze lichaam, een 22-jarige Irakees.

Op 20 meter van het lichaam, richting de duinen, heeft de politie van Le Touquet ook een kleine boot zonder motor teruggevonden

prefectuur Pas-de-Calais

"Op 20 meter van het lichaam, richting de duinen, heeft de politie van Le Touquet ook een kleine boot zonder motor teruggevonden, met daarin twee roeispanen en één veiligheidsvest", liet de prefectuur  van Pas-de-Calais aan persagentschap AFP weten. 450 meter verder werd nog een soortgelijk bootje gevonden. Of deze boot gelinkt is aan de andere boot of de lichamen, is nog niet zeker.

Veel meer pogingen oversteek Kanaal

Sinds het einde van 2018 zijn het aantal oversteekpogingen van Frankrijk naar Engeland erg toegenomen ondanks de sterke stromingen en koude temperaturen op het Kanaal. De prefectuur van het Kanaal en de Noordzee had eind augustus al 1.473 migranten geregistreerd die de oversteek waagden, tegenover 568 in heel 2018. 

Dit jaar zijn al vier migranten gestorven bij de oversteek van het Kanaal. Naast de twee nieuwe slachtoffers verdronk op 9 augustus een 31-jarige Iraanse vrouw nadat ze uit een boot vol migranten was gesprongen. Naar aanleiding van haar dood werd een onderzoek gestart, dat al tot de aanhoudig van een Nederlander en twee Afghanen heeft geleid. Die hebben bijna 100 migranten op opblaasbootjes gezet voor de oversteek van het Kanaal tegen een kostprijs tot 3.000 euro.

Op 23 augustus werd vlakbij het windmolenpark van Zeebrugge een 48-jarige Irakees uit de zee gehaald die de oversteek al zwemmend had gewaagd. Hij droeg nog één zwemvlies en rond zijn lichaam had hij plastic flesjes gebonden als reddingsvest. 

Meest gelezen