Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jambon bezoekt Nederlandse collega Rutte: "Nederland gecharmeerd door ons regeerakkoord"

De nieuwe Vlaamse minister-president Jan Jambon heeft zijn eerste buitenlandse bezoek gebracht aan Nederland. In Den Haag werd hij ontvangen door de Nederlandse minister-president Mark Rutte. "Nederland is gecharmeerd door het Vlaamse regeerakkoord. We hebben altijd gezegd dat we ons gaan spiegelen aan de noordelijke landen met Nederland vooraan in het peloton", zei Jambon na afloop van zijn bezoek.

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft in Nederland zijn eerste buitenlandse bezoek afgewerkt. Volgens Jambon was de ontmoeting met de Nederlandse minister-president Mark Rutte niet toevallig zijn eerste buitenlandse bezoek.

"De Nederlandse premier Rutte was heel gecharmeerd door het Vlaamse regeerakkoord, door onder meer de vele verwijzingen naar Nederland. We hebben altijd gezegd dat we ons gaan spiegelen aan de noordelijke landen met Nederland vooraan in het peloton. Daar was hij vereerd door", zei Jambon na afloop.

Rutte en Jambon hebben ook gesproken over het plan van de Vlaamse regering om de Vlaamse canon in te voeren. "Hij heeft ons ook onderhouden over hoe in Nederland de Nederlandse canon is ingevoerd. Hier in Nederland was er eerst heel wat scepticisme over zoals in Vlaanderen. Hij heeft gezegd hoe dat overwonnen werd in de loop van de jaren", meldt minister-president Jambon.

Nicolas Maeterlinck

Belangrijk domein voor samenwerking is de nakende brexit

Een belangrijk domein waarin samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen vereist is, is de nakende brexit. "Nederland en Vlaanderen zijn de twee regio's die het zwaarst geraakt worden door een brexit. Een no-dealscenario hangt nog steeds in de lucht, toch hoop ik dat de positieve berichten hierover positief mogen blijven", zei Mark Rutte.

Jan Jambon pikte daar op in. "Vlaanderen zou bij een no-dealbrexit 28.000 banen verloren zien gaan". Rutte schrok van dat cijfer. Jambon drong aan om hierop "samen met een sterk antwoord te komen, want de brexit is de grootste uitdaging waar we beiden op korte termijn voor staan."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen